Live

Distracție alternativă de 1 Mai. Războiul micilor cu peștele

Data publicării:

Se ştie, de 1 Mai micii sfârâie pe grătare, iar berea curge râuri. Sunt însă şi români care preferă pescuitul. Fanii acestui sport spun că peştele pregătit bine bate oricând tradiţionalul mic. Mulţi, însă, îmbină cu succes cele două mâncăruri şi se ghiftuiesc cu mititei în timp ce nu-şi iau ochii de la plută sau bambină.

Alina Manolache, jurnalist Digi24: De 1 Mai vă propunem o alternativă la distracţia obişnuită, picnicul cu mici şi bere. Pescuitul este o activitate la fel de plăcută şi foarte mulţi au ales să vină pe lac ca să se simtă bine şi să se relaxeze în timp ce pescuiesc. Şi totuşi, mâncarea de bază de 1 Mai pentru români rămâne micul.

Oamenii au prins şi peşte: „Să-l scoatem de aici, dacă o vrea”.

Crapul prins are un kilogram şi l-ar fi mâncat bucuroşi. Doar că pe lac e interzis. Aşa că se mulţumesc cu mici şi cârnaţi la grătar. Nu te lasă să pleci până nu guşti.

„E cea mai frumoasă zi. 1 Mai. Că putem să venim aici. Şi scăpăm şi noi de stresul de zi cu zi”, spune unul dintre pescarii amatori.

În ajun de 1 Mai, pe baltă se duce o luptă aprigă. Între fanii micilor şi împătimiţii peştelui.

„De obicei se mănâncă ce ai. Dar părerea mea e că tot peştele e mai bun. O saramură făcută ca în Deltă bate 70 de mici”, spune unul dintre pescarii întâlniți.

„Micii... este carnea mai grasă şi dăunează sănătăţii”, afirmă un tânăr mai corpolent.

Or dăuna ei sănătăţii, dar tare-s buni!

„Aici avem un pui la jar cu ceafă şi bineînţeles mititeii sunt şi ei pe undeva pe acolo. Ne-am trezit pe la 10, că aseară am stat la pescuit şi acum doar am luat micul dejun. Dar avem micii şi friptura, grătarul pregătit acolo şi, sigur, după ora 17 vă aşteptăm, dacă vreţi”, spune un alt bărbat.

Pescarul grătaragiu a venit din Slobozia cu toată familia. Soţia, fetiţa, prietenul, căţelul şi pisica, la propriu. Sunt pregătiţi cu de toate şi stau trei zile aici.

- Avem corturi, cu pat, cu saltele, saci de dormit, avem cam toate condiţiile, spune el.
- Aveţi şi căţel...
- Şi căţel, şi pisic.

Pentru pisicul mic cât pumnul e prima ieşire în aer liber. A fost salvat din spatele blocului şi s-a acomodat repede într-o familie atât de prietenoasă.

La câţiva paşi mai încolo găsim profesioniştii. Sunt cei care prind peşti uriaşi şi apoi le dau drumul înapoi în apă. Sunt doar pentru poză şi pentru poveştile pescăreşti spuse apoi prietenilor.

- Cum petrece un pescar ziua de 1 Mai, cu peşte sau cu mici?
- Pe malul lacului, clar cu peşte, iar în ceea ce mă priveşte fără mici de data aceasta. În natură.

Unii au venit din celălalt capăt al ţării.

- Merge treaba?
- Da.

-Ați prins ceva?

- Un somn de 30 de kg și niște șalău.

- Oho, e ceva! Și de când sunteți aici?
- Până marţi.
- Şi de când aţi venit?
- Vineri.
- De unde ați venit?

- De la Odorheiu Secuiesc.

- Aveţi şi mici la dumneavoastră?
- Nu, n-am adus.
- Păi cum, că e 1 Mai!
- Mergem acasă şi mâncăm şi mici.

În războiul tăcut de pe malul lacului nu este clar cine câştigă. Au argumente solide şi cei care preferă micii cu muştar, şi adepţii peştelui.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Fantoma din Mekong” a ieșit din adâncuri. Un pește uriaș a reapărut în mod misterios la două decenii după ce a fost zărit ultima dată

Un director din Ministerul Agriculturii riscă un an de închisoare: Gestiona pescuitul din România și vindea plase pescarilor

Un pește bizar cu „picioare” uimește oamenii de știință: „Gustă” fundul mării pentru a găsi hrană proaspătă

Comisia Europeană propune limite la capturile de șprot și calcan în Marea Neagră

Partenerii noștri