Live

Rolul examenului PET-CT într-o boală pulmonară gravă

Data publicării:
Dr. Mirela Gherghe, medic primar Medicină nucleară

Examenul PET-CT este de mare ajutor pentru stabilirea diagnosticului și stadializarea corectă a bolii, la pacienții cu cancer pulmonar. Ce alte indicații are această investigație și cum se realizează aflăm de la conf. dr. Mirela Gherghe, medic primar medicină nucleară.

În România, încă sunt numeroase cazuri de cancer pulmonar raportate în fiecare an, boala fiind cea mai frecventă afecțiune oncologică la bărbat. Din păcate, diagnosticarea se face adesea în faze avansate de boală, deoarece simptomele sunt puține în stadiile incipiente. Pentru pacienții cu factori de risc – ocupaționali sau familiali – există posibilitatea de a efectua periodic un test de screening, numit CT low dose, la recomandarea medicului.

Medicul oncolog poate recomanda un examen PET-CT pacienților cu cancer pulmonar în mai multe situații: pentru diagnosticul unor eventuale metastaze, la stabilirea stadiului bolii, după una sau mai multe cure de chimioterapie, imunoterapie, tratament personalizat sau radioterapie, dar și la distanță de la intervenția chirurgicală, pentru diagnosticul recidivelor.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De ce este o problemă inserarea joasă a placentei

Tiroidita autoimună în sarcină: ce trebuie să știi

Ce este testarea vestibulară și când este recomandată

Sângerarea rectală, semn că trebuie să mergi la medic

Partenerii noștri