Ce boli poate anunța răgușeala
Răgușeala este un simptom normal după răceli sau infecții la nivelul gâtului. Când acest simptom persistă, fără o cauză clară, trebuie să ne prezentăm la medic. Cum se stabilește diagnosticul și ce este de făcut discutăm cu dr. George Mincu, medic primar ORL.
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Disfonia sau răgușeala reprezintă o alterare a intensității, calității și înălțimii vocii, care nu are întotdeauna o semnificație patologică. Fiziologic, disfonia poate apărea după un efort vocal, de exemplu la cântăreți, precum și după un discurs mai lung, susținut pe o tonalitate ridicată. Patologic însă, disfonia are multiple cauze, iar printre cele mai frecvente se numără: laringita acută virală, refluxul gastroesofagian, chisturile de la nivelul corzilor vocale, edemul laringian, miastenia gravis, cancerul laringian. Pentru corecta evaluare a cauzei disfoniei, controlul vizual al cavităților nazale, al faringelui, al laringelui și al corzilor vocale, se efectuează fibroscopia. Această investigație endoscopică este rapidă, foarte utilă și ușor tolerată de pacienți, care ajută medicul în stabilirea unui diagnostic de precizie.
Opțiunile de tratament pentru disfonie sunt variate. În funcție de cauzele determinante, tratamentul poate fi atât medical cât și chirurgical. Atunci când disfonia persistă mai mult de câteva zile, este obligatoriu consultul de specialitate la medicul orelist (otorinolaringolog).
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News