Live

Un robot creat de liceeni din Oradea va lupta să ajungă la "Mondialul" de robotică

Data actualizării: Data publicării:

Un robot pus la punct de o echipã de liceeni orădeni își va demonstra calitățile la cel mai mare campionat de robotică din România. 15 elevi de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" se vor întrece cu alte 89 de echipe din ţară pentru calificarea la campionatul mondial din Statele Unite. Adolescenții folosesc chiar și o imprimantă 3D, oferită de Asociația Nație prin educație”, asociație fondată de Dana Războiu, pentru a crea unele piese şi au programat robotul pentru a îndeplini diferite sarcini.

"Robotul primeşte diferite comenzi care sunt acţionate prin anumite structuri şi corelează cu butoanele de pe manetă.

Atunci când apăsăm un buton de pe manetă el se mişcă. De exemplu, dacă apăs acest buton el se mişcă în faţă la o anumită viteză, în spate, în stânga, în dreapta. "

Modus Vivendi, o echipă formată din 15 elevi de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea lucrează de şase luni la un robot cu care vor participa la unul din cele mai importante concursuri de robotică din ţară.

"În fiecare săptămână avem un brainstorming pe fiecare departament în parte şi dezbatem nişte idei care ne-au venit pe parcursul săptămânii. În general avem două zile în care testăm aceste idei", explică Tamas Borza, elev.

Robotul intră în "arenă" pentru două minute şi jumătate, timp în care trebuie să îndeplinească mai multe sarcini.

"Trebuie să aleagă dintre două mingi, una albastră şi una roşie, mingea alianţei opuse, şi să o dea jos, după care trebuie să recunoască o pictogramă şi, în funcţie de pictograma aceea, el trebuie să pună cubul în unul dintre cele trei rafturi", susţine Daria Dorog, elevă.

"Ne-am chinuit cu montarea şasiului, dar şi cu găsirea unui sistem cât mai bine construit pentru ridicarea cuburilor, deoarece trebuie să ajungem la o înălţime de 60 de centimetri", spune Vlad Buzle, elev.

Pe lângă kitul de bază primit de la organizatori, elevii îşi creează propriile piese cu ajutorul unei imprimante 3D.

"Facem designul în Catia, luăm măsurători pentru ce ne trebuie, cum trebuie făcut şi avem un program prin care dăm o comandă acestei imprimante. Firul acesta din plastic este topit la 245 de grade", spune Ioana Dudaş, elevă.

"Concursul acesta îi angrenează în foarte multe activităţi, atât din domeniul tehnic - pentru că ei trebuie să abordeze cunoştinţe din domenii precum matematica, informatică, fizică, inginerie - dar şi cunoştinţe din domenii non-tehnice", a explicat Amelia Stoian, profesor coordonator.

Între 23 şi 25 martie, la cel mai mare concurs de robotică pentru liceeni, adolescenţii orădeni se vor întrece în Bucureşti cu alte 89 de echipe.

"A fost pentru noi o provocare. Am plecat cu entuziasm, dar şi cu temeri legate de faptul că poate într-un liceu teoretic nu avem condiţiile necesare dezvoltării unui astfel de proiect. Le-am depăşit foarte repede, pentru că aceşti copii s-au mobilizat exemplar", a spus Livia Muntean, directoarea Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea.

Ocupanţii primelor trei locuri vor participa în aprilie la campionatul mondial din Statele Unite ale Americii.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elevii din ciclul preuniversitar pot promova doi ani de studiu într-unul, sub anumite condiții. Anunţul Ministerului Educaţiei

Orașul în care polițiștii locali merg să-i caute acasă pe elevii chiulangii, să vadă de ce nu merg la școală

Cât de puternice sunt Austria și Bosnia Herțegovina, principalele adversare ale României în drumul spre Mondial

VIDEO. Se introduc noi reguli legate de hrana elevilor în școli, pentru a preveni unele boli în rândul copiilor și adolescenților

Partenerii noștri