Live

Un craiovean, arestat la Oradea pentru contrabandă cu substanţe periculoase

Data publicării:

Trei transporturi cu zeci de tone de acumulatori uzaţi din străinătate i-au adus unui bărbat un dosar penal şi un mandat de arestare pentru contrabandă cu substanţe periculoase. Suspectului i-a reuşit doar o singură dată afacerea ilegală: acum trei ani a introdus în România 21 de tone de acumulatori auto uzaţi. A încercat să repete isprava în următorii doi ani, dar de fiecare dată a fost prins la graniţă.

Ancheta poliţiştilor a început în luna mai a anului trecut, când inspectorii antifraudă au oprit în vama Borş o autoutilitară care transporta peste 13 tone de acumulatori auto uzaţi. Este vorba despre obiecte care fac parte din categoria deşeurilor periculoase.

"Substanţa din aceste deşeuri din acumulatorii uzaţi reacţionează cu apă şi cu substanţele organice afectând flora şi fauna", spune comisar-şef Alin Haniş, şeful Poliţiei Bihor.

"Subliniem gravitatea deosebită a faptelor, ca infracţiuni îndreptate contra mediului şi a sănătății publice. (...) Acidul sulfuric din compoziția deșeurilor de acumulatori uzați are efect toxic în mediul acvatic, asupra solului și are o acțiune puternic corozivă pentru piele și membranele mucoaselor putând produce leziuni ale căilor respiratorii", se arată într-un comunicat al Parchetului Oradea.

Ancheta coordonată de procurorul Radu Alba de la Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea a stabilit cã bãrbatul de 40 de ani, originar din Craiova şi implicat în transportul din 2017 a mai adus în ţarã, cu doi ani înainte, peste 21 tone de acumulatori uzaţi.

În 2016, un transport asemãnãtor, din Italia, a fost oprit în Vama Nãdlac. "În cursul zilei de 24.02.2016, inculpatul R.C. l-a determinat cu intenţie, pe numitul S. G. să preia, să transporte din Roma şi să introducă în România cantitatea de 25.260 kg acumulatori auto uzați în condiţiile sus-menţionate, acesta din urmă nereuşind să pătrundă pe teritoriul naţional, fiind depistat în PTF Nădlac II – Csanadpalota", a transmis purtătorul de cuvânt al Parchetului Oradea, procurorul Marius Pop-Blaga.

Acuzat de contrabandã şi de importul şi exportul unor substanţe periculoase, suspectul a fost trimis în judecatã, iar în aceastã sãptãmânã a fost arestat.

"S-a dispus reţinerea inculpatului R.C pentru 24 de ore, iar după o încheiere a Judecătoriei Oradea s-a dispus arestarea inculpatului pentru 30 de zile", a explicat comisarul-şef Alin Haniş, şeful Poliţiei Bihor.

Motivul pentru care bãrbatul a adus deşeurile periculoase în România este acela cã în ţara noastrã dezmembrarea acumulatorii uzaţi este mult mai ieftinã decât în alte state europene.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Constantin Gheorghiţă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Suma uriașă pe care trebuie să o cheltuie UE în fiecare an pentru a ajunge la emisii zero în transport

Adrian Cioroianu, inculpat după ce a dezvăluit pe internet subiectul unei investigații de presă. Șercan: „Suntem efectiv singuri”

Bogdan Mîndrescu: Obiectivul României, până în 2030, este atragerea de fonduri pentru transporturi în valoare de 6 miliarde de euro

Polițiștii au descoperit 650 de tone de deșeuri periculoase în Arad: tonere, imprimante și resturi de plastic ambalate în saci de rafie

Partenerii noștri