Tradiții slovace, prezentate în Cetatea din Oradea
Cetatea din Oradea s-a umplut, sâmbătă, de muzică și voie bună. Fortăreața a găzduit manifestările din cadrul Zilelor Culturii Slovace. Comunitatea care în Bihor are cei mai mulți membri și-a prezentat costumele tradiționale, muzica și dansurile. În schimb, gospodinele au gătit găluște cu brânză și plăcinte cu cartofi.
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Medoliile interpretate la fujar, un instrument specific culturii slovace, au fost interpretate în Cetatea din Oradea de Imbro Oravec, un artist venit tocmai din Slovacia. A făcut-o îmbrăcat într-un costum tradițional.
"Este compus din cojoc, din opinci, din cămașă cu mânecă lungă și cămașă cu mânecă scurtă și din pălărie", l-a prezentat artistul.
Într-o altă parte, 10 echipe care reprezentau comunitățile de slovaci din Bihor au participat la un concurs de preparare a găluștelor cu brânză și a plăcintelor slovăcești de cartofi.
"- Îi stoarcem de apă, îi răzuim și punem făină, ouă, sare și le punem la fiert. Când sunt fierte punem brânză și slănină.
- Cât trebuie lăsate la fiert?
- Cam o jumătate de oră", a explicat Ana Bodhora.
"- Aluatul trebuie să fie specific găluștelor deci cât mai moale.
- Ce brânză trebuie pusă?
- Brânza trebuie să fie dulce, brânză de vacă", a precizat Jarka Mihaleț, reprezentanta echipei din Budoi.
Nici plăcinta slovăcească de cartofi nu este greu de gătit și e delicioasă.
"- Se poate și cu carne de pui, cu piept de pui mai exact, cu cașcaval răzuit deasupra, se poate și cu mărar, cu mai multe feluri.
- Precum cea românească?
- Da."
În Bihor se află cea mai mare comunitate de slovaci din țară, cu peste 8000 de membri.
"Avem peste 300 de ani de când suntem pe aceste mealguri, când am fost chemați de Maria Tereza pentru a defrișa aceste zone împădurite pentru tot ce însemna dezvoltarea orașului Viena și a întregului imperiu", a declarat Adrian Merka, președintele Uniunii Slovacilor şi Cehilor din România.
Duminică a fost rândul concursului internațional de gătit găluște slovăcești cu brânză. Este al treilea an în care Zilele Culturii Slovace sunt organizate în Cetatea Oradea.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Ticu Gheorghiță
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News