Ședință eșuată la CJ Bihor | Bugetul mai așteaptă
Încă un boicot liberal la Consiliul Judeţean Bihor. Din cauza lipsei aleșilor PNL, ședința ordinară a administrației județene nu s-a mai ținut joi. Pe ordinea de zi se afla bugetul pe 2018 al instituției, despre care liberalii spun că le-a fost transmis doar cu o zi înaintea votului. De partea cealaltă, PSD-ALDE îi acuză că prin neprezentarea la ședință refuză validarea noului consilier PSD, Adrian Szatmari, măsură dispusă de o instanță din Bihor.
Reacția USR, după discuția pentru viitorul buget
Cîrstoiu: Mandatul meu e pe masa coaliției
STENOGRAME. Liberalii dau vina pe PSD pentru legiferarea traseismului.
Amenințări cu demisia în Guvern
Surse: Programul „Masă caldă” în școli s-ar putea amâna
Dăianu spune că sistemul fiscal "e ciuruit"
Dăianu: Nu avem venituri suficiente, cheltuim aiurea
Ciolacu: Cel mai de evitat lucru este majorarea TVA-ului
Boloș: Exclus ca deficitul să depășească 5%
"Motivul real este că nu doresc să îl valideze pe al 18-lea consilier al alianţei PSD-ALDE-UDMR, deşi instanţa impune acest lucru. Ne rezervăm dreptul de a face plângere penală împotriva fiecărui consilier PNL pentru abuz în funcţie", a declarat Ioan Mang, vicepreşedinte al CJ Bihor.
Potrivit unei sentinţe Tribunalului Bihor, consilierii liberali sunt obligați să-l voteze pe social-democratul Adrian Szatmari şi să îi plătească indemnizaţia retroactiv, începând din luna septembrie 2017. Sentinţa nu este însă definitivă.
"Noi încă nu am primit decizia instanţei. Dacă la finalul acestei proceduri, acestui proces, sentinţa rămâne aceasta, sigur că vom trece şi vom respecta decizia instanţei, dar deocamdată procesul nu este terminat şi mai avem, conform legii, dreptul la recurs", a confirmat Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL în CJ Bihor.
Liberalii susțin cã nu s-au prezentat la ședința de joi pentru cã nu ar fi fost consultaţi în legãturã cu bugetul Consiliului Judeţean, pe care l-au primit cu o zi înaintea votului.
"Ca şi consilier judeţean, am văzut ieri (miercuri - n.n.) pentru prima dată bugetul Consiliului Judeţean, colegii din teritoriu cred că nici nu au avut timp să îl studieze", a susţinut Avrigeanu.
Consilierii PNL susțin cã banii nu au fost împãrțiți echitabil, iar sumele pentru investiţii sunt cu 20% mai mici decât anul trecut. În plus, mai multe proiecte propuse de liberali nu s-au regãsit pe ordinea de zi.
"Un proiect ar fi igiena peisajului, un proiect pe care l-am depus chiar eu, ce constă în amplasarea de grupuri sanitare şi duşuri în zonele turistice din judeţul Bihor. Este un proiect de o sută de mii de euro. Dacă ne raportăm, ca sumă, cât de importantă este pentru Consiliul Judeţean, am putea să reflectăm la maşinile cumpărate de conducerea Consiliului Judeţean, acele trei Skoda valorează cât aceste trei grupuri sanitare", a spus Sebastian Lascu, consilier PNL.
"Am încercat să organizăm să vedem cât de repede putem ţine următoarea şedinţă. (...) Bugetul trebuie votat, fiindcă intrăm în alte probleme prin nevotarea bugetului din punct de vedere al finanţării Consiliului Judeţean şi probabil vom avea probleme serioase cu salariile", atrage atenţia Sandor Pasztor, preşedintele CJ Bihor.
Conducerea Consiliului Judeţean va convoca o nouã şedinţã pe 19 februarie. Este ultima din cele 45 de zile trecute de la publicarea bugetului național în Monitorul Oficial în care administraţiile sunt obligate sã-și voteze bugetele.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News