Se lucrează la reabilitarea Palatului Baroc din Oradea. Parcul va fi refăcut cu 773.000 de euro
La aproape un an de la începerea reabilitării Palatului Baroc din Oradea, muncitorii au finalizat mai bine de jumătate din lucrările interioare. A fost refăcută șarpanta și au fost restaurate parțial picturile și stucaturile din sălile clădirii. Și parcul din jurul palatului va fi reabilitat printr-un proiect transfrontalier. Construit în urmă cu apoape 250 de ani, complexul se află acum în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice.
În cât timp vor putea începe lucrările la Planșeul Unirii. Anunțul lui Nicușor Dan
Cel mai mare parc construit în ultimii 30 de ani în București-Ilfov stă închis la 4 ani de la startul lucrărilor
Statul la stat. Brăila își așteaptă bazinul olimpic
Gara Regală din Curtea de Argeș, în paragină
Scandal la Târgul de Crăciun din Constanța. Au vrut să intre fără certificat verde, s-au ales cu amenzi uriașe
Talibanii se distrează în parcuri de distracție
Mănăstirile lui Ștefan cel Mare se împacă bine cu Bruxelles-ul
Cum se falsificau banii în Cetatea Neamțului
Bani europeni în Bucovina
Cele mai avansate lucrări sunt cele de reabilitare a șarpantei, finalizate în proporție de 60%. Cele la aripa sudică, unde specialiștii au păstrat structura de lemn de stejar, au fost terminate complet.
„Au fost demontate toate structurile de intervenții ulterioare din anii '60, respectiv perioada secolului al XIX-lea, astfel încât în momentul de față a fost redată imaginea barocă și foarte spectaculoasă a șarpantei", a explicat Emodi Tamas, arhitect.
În paralel se lucrează la restaurarea picturilor și stucaturilor descoperite în 2015 în cele două săli ale palatului Baroc.
„Se lucrează la completarea lacunelor și la integrarea cromatică a acestor lacune, astfel încât cele trei vedute, plus celelalte decorații încep deja să își arate splendoarea și să fie ca și imagine foarte apropriată de ceea ce erau inițial”, a explicat arhitectul.
Și parcul din jurul Palatului Baroc va fi refăcut printr-un proiect transfrontalier în valoare de peste 770.000 de euro. Planul de reabilitare include plantarea de noi specii de arbori și refacerea amfiteatrului, trotuarelor și aleilor.
„Va fi un parc istoric pentru că păstrează amprenta structurii de secol XIX-lea și va fi un parc public, pentru că beneficiarul dorește ca de acest parc să poată beneficia toată populația orașului", a precizat Emodi Tamas.
„Este un proiect transfrontalier conceput în anul 2017. În 2018, mai, s-a semnat contractul de finanțare, implementarea a început pe data de 1 iunie și durează doi ani", a explicat Zsolt Matuz, manager de proiect.
Palatul Episcopiei Romano-Catolice va fi restaurat cu apoximativ 6 milioane de euro, bani alocați de Guvernul maghiar. Lucrările urmează să fie finalizate în 2020, moment în care edificiul va fi introdus într-un circuit public.
Reporter: Andrada Rește
Operator: Norbert Hegedus
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News