Regulamentul înălţimii clădirilor din Oradea, atacat în justiție de către Prefectura Bihor
Prefectura Bihor a obținut suspendarea regulamentului Primăriei Oradea de supraimpozitare a clădirilor care nu respectă frontul stradal sau regimul de înălţime. Reprezentanţii instituţiei au atacat în contecios administrativ hotărârea de Consiliu Local din vară, astfel că aceasta este suspendată până la o sentinţă judecătorească definitivă.
Ian Anderson, solistul trupei Jethro Tull, ajută pisicile fără stăpân din Oradea
Orașul din România în care ești amendat dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
Cum va funcționa interzicerea telefoanelor mobile în școli. Ligia Deca: Se poate ajunge la exmatriculare
Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire
Cea mai mare macara din România
Panică în Oradea
Crimă șocantă în Oradea
Scandal după ce un restaurant le-a cerut părinților să nu-și lase copiii să alerge printre mese
Crimă filmată de camerele de supraveghere pe un drum de lângă Oradea
Contestarea în justiție a regulamentului vine după ce aleșii locali nu l-au revocat, aşa cum ceruse Prefectura în luna septembrie. Printre motivele invocate de reprezentanţii Guvernului în teritoriu se numără nerespectarea procedurilor privind dezbaterea publică şi transparenţa decizională, lipsa unor avize şi încălcarea dreptului de proprietate.
Prefectura Bihor a invocat și încălcarea principiilor fiscalității prevăzute de Codul Fiscal și Constituția României: "Apreciem că supraimpozitarea pe motive de estetică urbanistică nu este o măsură legală. Impozitul este o îndatorire cetățenească constituțională, care nu presupune vreo culpă, având o natură juridică diferită de sancțiunea-amendă a supraimpozitării, care presupune o culpă în încălcarea unei obligații legale. Nu există o culpă privind lipsa unei alinieri retroactive a imobilului construit poate și cu peste 100 de ani în urmă."
În opinia reprezentanților Prefecturii bihorene, dispunerea supraconstruirii (lucrare de modificare structurală) nu se poate face prin simpla apreciere a unui arhitect, cum prevede Regulamentul, ci va necesita studiu de rezistență și studiu geotehnic. "Nu orice clădire permite supraconstruirea, respectând cerința fundamentală de calitate în construcții “rezistență mecanică și stabilitate”. Supraconstrucțiile ce se preconizează a se edifica ar putea pune în pericol grav construcțiile vecine, fiind posibil ca unele imobile vechi să nu permită supraetajarea."
Redactor: Adrian Ciucuriţă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News