Live

Râuri sufocate de gunoaie în lipsa sistemelor integrate de colectare a deşeurilor

Data actualizării: Data publicării:

Colectarea selectivă este, deocamdată, un vis îndepărat pentru români. În timp ce cursurile de apă sunt sufocate de gunoaie, autorităţile nu reuşesc să demareze sistemele integrate de colectare a deşeurilor. În Bihor, de exemplu, acesta a fost demarat acum opt ani, însă nu este nici acum funcţional. Dacă până în 2020 nu reuşeşte să crească la 50% rata de colectare selectivă, România riscă penalităţi uriaşe din partea Uniunii Europene.

Imaginile cu flacoanele care sufocă peştera Câmpeneasca din Bihor spun totul despre atenţia pe care o acordăm mediului şi obiectivelor turistice. În România aceste situaţii pot fi întâlnite la tot pasul, iar autorităţile nu au găsit încă soluţii la această problemă.

"- Sunt gunoaie prin pădure şi pe pârâuri, aşa s-au învăţat oamenii.
- Deci nu le aruncă la tomberon.
- E mai uşor, mai comod pentru ei, pe unde merge le aruncă jos", spune un localnic dintr-o comună bihoreană.

"- Unde depun ei (locuitorii din comuna bihoreană Oşorhei - n.n.) sau unde aruncă gunoaiele?
"- Afară pe câmpuri, prin păduri, pe malul Crişului, unde cred ei că nu sunt văzuţi. La margini de păduri, margini de drumuri, pe şanţuri", confirmă Ioan Gligor, viceprimarul din Oşorhei.

O soluţie o reprezintă sistemele de management integrat al deşeurilor, care trebuie implementate de toate judeţele din România.

Deşi a fost demarat încă din 2010, proiectul din Bihor care va închide toate gropile vechi de gunoi şi va obliga populaţia, chiar şi de la sate, să colecteze selectiv, nu funcţionează încă. În opt ani, Consiliul Judeţean a reuşit să realizeze cele patru staţii de transfer, o platformă de stocare temporară a gunoaielor, patru staţii de sortare şi o staţie de tratare mecanico-chimică. Toate sunt nefuncţionale.

"Aceasta este staţia de tratare mecanico-chimică din Oradea, construcţie finalizată în cadrul acestui proiect în urmă cu doi ani, care stă închisă tot de atunci. Aici ar trebui să ajungă toate deşeurile din judeţ, care ar urma să fie sortate şi transformate în compost", a relatat Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.

Întregul sistem are nevoie de un operator care se va ocupa de salubrizarea celor 101 unităţi administrativ-teritoriale din Bihor. Până în acest moment nu a fost organizată nici licitaţia pentru acest serviciu.

"În această lună septembrie aşteptăm de la firma specializată care are serviciul externalizat pentru a realiza şi redacta caietele de sarcini să le predea, urmând ca, în perioada imediat următoare aceste caiete de sarcini, respectiv licitaţia să înceapă sub coordonarea ADI Ecolect", a precizat Adrian Şimon, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor.

Proiectul de colectare a deşeurilor din Bihor este finanţat cu fonduri europene. În total, peste 200 de milioane de lei.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții

Telemedicină cu scandal. Șase aparate de radiologie de ultimă generație zac nefolosite în spitalele din Bihor. Explicația halucinantă

Un bărbat din Bihor a fost arestat, după ce a dat spargere în 8 biserici, de unde a furat 31.000 de lei. Metoda prin care acționa

România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time. De ce le ocolesc firmele. Explicațiile specialiștilor

Partenerii noștri