Porci santinelă aduşi în gospodării din Bihor
Primii porci santinelă au fost aduși, marţi, în gospodării din localitatea bihoreană Olosig, una dintre cele mai afectate de virusul pestei porcine africane. Animalele vor fi ținute sub supraveghere timp de 45 de zile pentru a se verifica dacă a dispărut pericolul îmbolnăvirii. În Bihor nu a mai fost confirmat niciun caz de pestă porcină africană din 15 august.
Porcul din curtea românilor, între micii și marii producători
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Primele animale santinelã din Bihor au ajuns în aceastã dimineațã în douã curți din Olosig, localitate în care toți porcii au fost uciși dupã ce virusul pestei porcine a fost confirmat în 11 gospodãrii.
"- 11 (n.r.-porci) am avut așa mai mari, de o sută de kilograme, 90-100 de kilograme, și o scroafă între 250-300 de kilograme. O scroafă a murit.
- Din cauza bolii?
- Da. La ea s-a văzut 100%, fără analize", spune Adalbert Bart, localnic din Olosig.
"Am aplicat uciderea preventivă: au fost eliminați toți porcii din această localitate. Am efectuat toate cele trei dezinfecții la termenele prevăzute de legislație și am așteptat să începem repopularea cu acești purcei santinelă", a precizat Remus Moțoc, directorul DSVSA Bihor.
Animalele au fost cumpărare de la o fermă din Bihor, cu sume cuprinse între 15 lei și 30 de lei pe kilogram. Gospodăriile în care au fost duși porcii-santinelă au fost alese de specialiștii Direcției Sanitar-Veterinare Bihor.
"Purceii sunt foarte faini, cam greutatea la 35-40 de kilograme. Soi bun, nu am ce să comentez", spune Adalbert Bart.
"Sunt purcei cu stare de sănătate știută, sunt analize făcute la această unitate și sperăm să fie totul ok", îşi doreşte directorul DSVSA Bihor.
Porcii vor fi monitorizați pentru a se verifica dacã riscul îmbolnãvirii a trecut.
"După 45 de zile de la acești porci vor fi recoltate probe de sânge, ele vor merge în laborator și, dacă rezultatele vor fi negative, din momentul acela putem să repopulăm în toate gospodăriile din această localitate", a declarat Ion Roșu, director în Ministerul Agriculturii.
Începând din 15 octombrie, vor fi duși porci santinelã și în celelalte localitãți din Bihor afectate de virusul pestei porcine africane. În județ au fost sacrificate peste o mie de animale.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News