Oradea se va înfrăţi cu un oraş din Republica Moldova
Pe 27 martie, în ziua în care a fost sărbătorită unirea Basarabiei cu România, în 1918, primarul Ilie Bolojan a făcut un anunţ în deschiderea şedinţei de Consiliu Local: primul oraş cu care Oradea se va înfrăţi, sub mandatele edilului liberal, va fi unul de peste Prut. Demersurile vor începe în perioada următoare, astfel că până la sfârşitul anului Oradea va marca o premieră: prima înfrăţire cu un alt oraş în ultimii zece ani.
Surse: PNL ar putea relua vineri discuțiile cu PSD și UDMR. Ciprian Ciucu nu va mai merge la negocieri
Congres medical internațional în Oradea. 11 operații au fost transmise live, simultan, în două spitale
Bolojan, despre fricile privind agenda de tip LGBT: Nu e a țării noastre. Ce spune liderul PNL despre stagiul militar obligatoriu
Ce spune Ilie Bolojan despre îngrijorarea premierul Marcel Ciolacu că nu vor mai fi bani pentru pensii și salarii
Bolojan, reacție după desecretizarea documentelor CSAT care arată interferențe externe în alegeri: Poate afecta procesul electoral
Bolojan, despre scenariul Georgescu șef de stat: Se poate duce o coaliție cu o propunere de premier. Președintele poate să nu accepte
Alegeri parlamentare 2024: Vocea românilor întorși acasă în ziua de care depinde soarta țării
Ilie Bolojan: „Am votat cu gândul la România modernă şi la România europeană”
„Să înceapă magia!”. Cum arată Târgul de Crăciun din Oradea
Momentele dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România au început cu intonarea imnului naţional, urmată de o scurtă lecţie de istorie a primarului Ilie Bolojan.
„Prima etapă în 27 martie când Basarabia s-a unit cu România. A doua etapă şi a treia etapă când Bucovina şi Transilvania către sfârşitul anului s-au unit cu ţara mamă.”
La final, edilul orădean a anunțat că orașul se va înfrăţi cu o localitate din Republica Moldova, fără însă a o nominaliza. Acest lucru, spune edilul, va deschide calea către posibilitatea alocării de fonduri pentru diverse proiecte, multe dintre ele în colaborare cu Universitatea din Chişinău.
Tot marţi și tot în același context, la Universitatea din Oradea a avut loc o manifestare ştiinţifică la care au fost invitate două personalităţi din Republica Moldova. Profesorii Ion Eremia, decanul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Chişinău, şi Ion Xenofontov, din cadrul aceleeaşi instituţii, au vorbit despre momentul 1918 și despre parcursul ulterior al Basarabiei.
„Indiferent de felul în care lucrurile se pot aşeza în această lume noi, totuşi, aparţinem, aceleaşi culturi. Nici o formă străină, nici o putere mare din afară oricât ar fi ea de influentă nu poate să schimbe datul acesta”, a spus Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradei.
„Oare de ce noi în România nu am pus până acum data de 27 martie ca o zi naţională? De ce nu am pus? Ar trebui să o avem la fel cum este în calendarul creştin o zi însemnată cu roşu”, consideră Ioan Horga, de la Universitatea din Oradea.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de Studii Interdisciplinare al Academiei Române din cadrul Universităţii din Oradea.
Redactor: Adrian Ciucuriţă
Operator: Florin Lucuţa
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News