Live

Oradea, orașul bisericilor monumentale. Ce taină ascund medalioanele din catedrala Sfântul Nicolae

Data actualizării: Data publicării:

Vă invităm într-o plimbare în catedralele și bisericile Oradei. Un oraș în care, numai în zona centrală, se înalță trei lăcașe de cult. Fermecați de unicitatea și frumusețea acestora, zeci de mii de turiști le trec pragul în fiecare an. Oradea este locul unde a fost construită Bazilica Romano-Catolică, parte a celui mai mare complex baroc din sud-estul Europei.

Din vechea piață principală a Oradei de la începutul secolului al XVIII-lea au rămas trei biserici: cea romano-catolică Sfântul Ladislau, Biserica cu Lună și catedrala greco-catolică Sfântul Nicolae. Cea din urmă a fost ridicată între 1800 și 1810.

“Biserica se înalță maiestuoasă și domină Piața Unirii de astăzi și face pereche, o pereche complementară cu Biserica cu Lună, care este anterioară, dar care are același tip de planimetrie, baroc târziu austriac”, spune Ramona Novicov, critic de artă.

Catedrala greco-catolică adăpostește două suporturi de lumânări care ascund o taină.

“Cine nu știe are surpriza să descopere în spatele Fecioarei și a lui Iisus aceste medalioane, deci în spatele medalioanelor cu Sfânta Fecioară și cu Domnul Iisus, dacă le deschidem, vedem în spatele Fecioarei pe împărăteasa Maria Tereza, care a protejat cultul catolic și în spatele medalionului chipului lui Iisus pe cel al fiului ei”, a explicat Ramona Novicov.

Peste drum se află Biserica cu Lună, cu mecanismul unic în Europa care indică fazele lunii. A fost construită în 1784, chiar în anul răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan. În semn de prețuire, chipul lui Horea a fost pictat pe bolta de deasupra iconostasului.

Cel de-al treilea lăcaș de cult din centrul Oradei este biserica catolică Sfântul Ladislau, ridicată între anii 1717 și 1734. Construcția are forma unei nave cu turn-clopotniță și adăpostește cel mai vechi altar din Oradea, folosit fără întrerupere din 1730.

Cea mai spectaculoasă catedrală din Oradea este Bazilica Romano-Catolică, ridicată după planurile bisericii Il Gesu din Roma. Ideea i-a aparținut episcopului Forgacs Pal, un aristocrat care a vrut să construiască în oglindă biserica sa preferată din Roma, orașul în care a studiat. Construcția a durat 28 de ani, iar biserica are 11 altare baroce.

“Avem această bogată decorație cu foiță de aur, totul strălucește, totul e de mari dimensiuni, totul te face să respiri altfel, să te simți altfel, să te înalțe către Dumnezeu și să îți dea apoi senzația că Dumnezeu coboară către tine”, spune criticul de artă.

Astăzi bazilica adăpostește importante obiecte de cult. Piesa care atrage mii de pelerini și turiști în fiecare an este relicvarul în care sunt așezate moaștele Regelui Ladislau, întemeietorul orașului. Obiectul cântărește 27 de kilograme și este realizat din argint aurit și pietre prețioase. O altă atracție a catedralei este o orgă veche de mai bine de 230 de ani, dăruită de împărăteasa Maria Tereza.

“A fost cadoul Împărătesei Maria Terezia pentru inaugurarea, hirotonirea catedralei în anii 1780 și este probabil cel mai important instrument de muzică barocă ecleziastică din zona noastră. Este un instrument monumental, foarte frumos lucrat, care în exterior și-a păstrat intact originala formă barocă, în interior au mai fost câteva reparații, restaurări în secolul al XIX-lea, are 2054 de tuburi și a fost executat tocmai de maistrul Curții Imperiale Vieneze”, a povestit Attila Lakatos, referent cultural.

Alături de Palatul Episcopal și de Șirul Canonicilor, Bazilica Romano-Catolică din Oradea face parte din cel mai mare complex baroc din Europa de sud-est care atrage anual aproape 50 de mii de turiști.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat din Bihor a fost arestat, după ce a dat spargere în 8 biserici, de unde a furat 31.000 de lei. Metoda prin care acționa

Daghestanul interzice temporar niqabul, după atacurile la biserici și sinagogi

VIDEO. Şase poliţişti şi un preot au fost ucişi în atacuri care au vizat biserici, un post de poliție și o sinagogă în Daghestan

Cel puțin 7 oameni au murit iar alți 10 sunt răniți după ce acoperișul unei biserici din Mexic s-a prăbușit în timpul slujbei

Partenerii noștri