Numărul bivolilor din Bihor, mai mic cu 45%. Crescătorii sunt nemulțumiți de subvențiile de la stat
Bivolii sunt din ce în ce mai puțini în fermele din România și asta pentru că întreținerea și creșterea lor sunt costisitoare. Fermierii se plâng că statul nu îi susține suficient. Jumătate din subvenția pe care o primesc de la stat se întoarce sub formă de taxe, așa că mulți dintre crescători au renunțat să mai continue afacerea. Fermierii nu au primit nici acum ajutorul financiar pentru anul 2018.
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Percheziții DNA la Casa de comerţ Unirea
Ce se întâmplă cu facturile la curent din 2025
Agricultura din România nu are suficienți tractoriști
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200% mai scumpă
Roșiile au devenit un lux
Fermierii români nu mai vor sisteme antigrindină. Ce nemulțumiri au agricultorii
Fermierii protestatari au forţat intrarea la Salonul de Agricultură în timpul unei vizite a lui Macron
Animale cu lapte sănătos și carne fără colesterol, bivolițele încep să dispară din gospodăriile și fermele de la sate. Marius Cacuci, un crescător din judeţul Bihor, a fost nevoit să reducă la jumătate numărul de animale din ferma sa, de la 80 la 40 de bivoli. Asta şi pentru că sprijinul de la stat e mult prea mic pentru a susține afacerea, spune fermierul.
"În perioada iernii, undeva la șase luni, mănâncă undeva la 200 de baloți. Or, un balot e undeva la 6-8 lei. Noi plătim înscrierea în asociație și pentru a declara animalul la APIA și pentru a declara produșii la medicul veterinar undeva la 250 de lei", a explicat Marius Cacuci.
Subvenția pentru un animal este de aproximativ 700 de lei pe an, însă jumătate din sumă se întoarce la stat și la medicii veterinari sub formă de taxe. La acestea se adaugă costul medicamentelor și al hranei. În plus, agențiile județene de plăți și intervenție ]n agricultură nu au plătit încă subvențiile pentru anul 2018.
"Nu am primit nici subvenţii, foarte greu cu laptele- 2,5 lei un litru de lapte şi mă duc cu el în spate de aici, opt kilometri, în Şuncuiuş. Au fost pe dealul nostru 160 de bivoli, acum mai sunt ăştia de aici", spune Dumitru Cacuci, crescător.
"Pentru anul 2018, (n.r.- subvenția) a fost de 160 de euro pe cap de bivoliță. Subvențiile sunt legate de aprobarea bugetului. Dacă se aprobă bugetul pe 2019 și APIA va putea face de urgență plățile aferente campaniei 2018", a declarat Ciprian Novac, manager public APIA Bihor.
Dacă odată bivolii erau crescuți pentru hrana și muncile câmpului, acum puțini sunt cei care mai țin aceste animale. În ultimii patru ani în județul Bihor numărul bivolilor a scăzut cu aproape 45%.
"40 de ani am avut bivoli. Vaci de jug, juninci, viţei şi aici în păşune. Toamna stăteam la ei, lucram cu ei vara, duceam fân, aram, grapam. tot tot lucram cu ei", își amintește o localnică dintr-un sat bihorean.
Alături de alți crescători de bivoli din nord-vestul țării, Marius Cacuci va merge săptămâna următoare la consultări în Parlament, pentru a cere statului subvenții mai mari și ajutor pentru a putea crește în continuare aceste animale.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News