Nor de praf saharian peste România. Maşini acoperite de praf la Oradea
Un nor de praf din Sahara a ajuns peste România, iar efectele sunt deja vizibile în special în vestul și nordul țării. În Oradea, de exemplu, mașinile au fost acoperite de un strat fin de praf roșiatic. Specialiștii spun că de data aceasta norul de praf nu are o concentraţie mare, iar joi, cel târziu, va dispărea complet.
Mărturiile șoferilor care au căzut în groapa uriașă de pe șosea
Coșmar într-un cartier de lux din București. Un bărbat a vandalizat cu o piatră 16 mașini, în doar câteva ore
Motorina ar putea dispărea din benzinării în următorii ani
Povestea de succes a unui român care spală mașinile Regelui Charles
Accident grav în Neamț: 3 tineri au murit iar alți 4 au fost răniți
Accident grav în Ialomița. Un om a murit iar alți 5 au fost răniți
Mașinile curate consumă mai puțin combustibil (studiu)
Trei mașini ale Armatei, care conduceau un convoi militar, s-au ciocnit pe Centura Ploieștiului
Un sens giratoriu din Târgu Jiu e atât de îngust, încât șoferii se întreabă cum vor trece pe acolo
Norul de praf saharian a fost adus peste România dinspre Ungaria, unde și-a făcut simțită prezența încă de duminică. În Oradea, primii care i-au observat efectele au fost șoferii, care și-au găsit mașinile acoperite de un strat fin de culoare roșiatică.
"Chiar de două zile am citit pe internet despre acest praf saharian care a ajuns asupra orașului Oradea, chiar am observat în dimineața aceasta pe mașini o peliculă subțire de praf roșu, roșiatic pe capotă", spune un localnic.
"Chiar ieri mi-am dus mașina la spălătorie, am observat că s-a depus un strat pe mașină. Chiar nu știu dacă să o iau de bună sau nu, nu știu dacă este chiar sănătos pentru sănătate."
"Nu este un motiv de panică, de aceea noi recomandăm cetățenilor care vor să se simtă mai protejați, să-și limiteze activitățile în aer liber, iar aerisirea locuințelor să se facă pe perioade limitate", susţine Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
"Aș purta mască protectoare, ceva. Respirăm ce primim, asta nu putem noi schimba", susţine o doamnă.
Autoritățile locale de mediu fac în permanenţă măsurători ale calităţii aerului.
"O avertizare nu a existat, dar monitorizările s-au efectuat sau se efectuează la stațiile de monitorizare a calității aerului din municipiul Oradea, la cele trei stații. Nu s-au înregistrat depășiri ale concentrațiilor maxime admise", susţine Adriana Calapod, directorul executiv APM Bihor.
Specialiştii spun că norul de praf saharian se va retrage de mâine odată cu intrarea unui front de aer rece care va curăța atmosfera.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News