Noi investiţii în Oradea. Încălzire cu ajutorul apei termale în cartierul Nufărul, piaţetă în cartierul Ioşia
Autorităţile locale din Oradea au anunţat încă două investiţii în valoare de peste 22 de milioane de euro. În această primăvară vor fi depuse dosarele pentru obţinerea finanţării europene pentru realizarea proiectului de încălzire şi furnizare a apei calde în cartierul Nufărul cu ajutorul apei geotermale şi pentru realizarea unei zone pietonale în cartierul Ioşia, lângă Arena "Antonio Alexe".
Boloș se scuză pentru deficitul bugetar prin cheltuielile cu investițiile. Dăianu: „E o nerozie”
Oamenii de afaceri sunt revoltați de noile măsuri fiscale: Duc la recesiune
SUA anunță că scutul de la Deveselu va fi întărit
Biden anunță investiții uriașe pentru a face față schimbărilor climatice
Soluția din București pentru energie mai ieftină
Iohannis: România și-a asumat „reforme și investiții de anvergură”
Tradiție românească din Maramureș, continuată cu bani nerambursabili de la Uniunea Europeană
Un trotuar nou se termină brusc în noroi, în Cluj-Napoca
Război Rece în industria auto
Unul dintre cele mai importante proiecte care va fi implementat în Oradea în următorii ani se referă la încălzirea a peste şase mii de apartamente cu ajutorul apei geotermale. În câţiva ani locuitorii din zona cartierului Nufărul vor beneficia de o reţea nouă formată din sute de module termice instalate în fiecare scară de bloc. În plus, municipalitatea vrea să obţină licenţă de exploatare a resursei geotermale.
Întreg sistemul va fi gestionat fie printr-un parteneriat public-privat cu Transgex, fie prin licenţierea Termoficare Oradea. Conform proiectului, resursa naturală va fi exploatată prin două puţuri de extracţie, după care va fi reinjectată în subteran.
Valoarea investiţiei este de aproximativ 19 milioane de euro, din care patru milioane de euro va reprezenta contribuţia oraşului.
Mircea Mălan, viceprimar al municipiului Oradea: „Cartierul acesta rămâne racordat la CET. Pentru situaţiile în care există o temperatură foarte scăzută şi atunci sistemul pe geotermal şi pompe de căldură nu face faţă sau pentru situaţii în care apar anumite probleme tehnice şi nu pot funcţiona.”
Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea: „Sunt convins că dacă nu apar nişte chestiuni cu totul neprevăzute această finanţare va fi câştigată şi lucrările ar putea să înceapă chiar din toamna acestui an dacă licitaţia, bineînţeles, se derulează în condiţii bune şi nu sunt contestaţii şi procese nesfârşite.”
Alte aproape patru milioane de euro vor fi investite în refacerea zonei cuprinse între Biserica Ortodoxă de pe strada Alexandru Cazaban, Casa Tineretului şi Arena "Antonio Alexe". (foto sus) Va fi unul dintre cele trei zone de întâlnire pe care autorităţile locale vor să le construiască în cele mai importante cartiere orădene.
Piaţeta va fi amenajată pe o suprafaţă de peste zece mii de metri pătraţi, care vor fi pavaţi cu piatră cubică şi granit. Nu vor lipsi spaţiile verzi, iar locurile de parcare din acea zonă vor fi desfiinţate.
Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea: „Iluminatul din piaţeta pietonală din zona Cazaban va fi făcut pe LED. Totodoată, arborii din acea piaţetă vor fi iluminaţi de la bază pentru a crea un aspect cât mai vizibil şi cât mai important pentru zona respectivă.„
În următoarea perioadă intenţia autorităţilor locale este să modernizeze ştrandul Ioşia, iar în prelungirea lui spre Arena "Antonio Alexe" să amenajeze o zonă de wellness, destinată în special adulţilor şi care nu va avea tobogane.
Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Gabor Szilagyi
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News