Muzeul Aurel Lazăr, locul unde s-a semnat Declaraţia de la Oradea
O clădire din centrul municipiului Oradea le oferă pasionaţilor de istorie o călătorie în timp, până la un moment de răscruce dinaintea Marii Uniri din 1918: semnarea Declaraţiei de Independenţă a românilor din Transilvania. S-a întâmplat cu o lună şi jumătate înainte de ziua cea mare, într-o şedinţă secretă găzduită de casa avocatului Aurel Lazăr. Ignorată de comunişti, locuinţa a fost transformată în ultimii ani în muzeu.
Tarantula, noul animal de companie la modă printre români
Industria mineritului din România ajunge la fier vechi, furată bucată cu bucată. Acuzații grave la CEO Oltenia
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Circulație blocată în Timișoara. Un tramvai abia scos pe traseu, a deraiat
Un român a murit pe un şantier din Italia, după ce un zid s-a prăbuşit peste el
Suspiciuni de luare de mită: Procurorii DNA fac percheziții la Serviciul de Ambulanță Dolj și la Spitalul CFR Craiova
MAE: 22 de români, dispăruți după inundațiile catastrofale din Spania
Ce este o fermă de trolli, cum acționează și care este scopul lor
VIDEO Fiica lui Mircea Geoană, acuzată că și-a plagiat discursul după cel al nepoatei lui Donald Trump
Casa avocatului Aurel Lazăr a fost ridicată la sfârşitul secolului al XIX-lea, pe o stradă din centrul Oradei. Cu demisolul înalt, spaţioasă şi amenajată pe un singur nivel, clădirea de la numărul 13 a fost restaurată de mai multe ori; însă ultima dată între cele două războaie mondiale. În perioada comunist, imobilul a adăpostit o grădiniţă, iar după 1990 a devenit sediul PNŢCD
Din 1 decembrie 2008 aici funcţionează Muzeul Memorial Aurel Lazăr. Trei dintre încăperile casei găzduiesc obiecte care i-au aparţinut marelui om politic.
Cornelia Românaşu, muzeograf: "Colecţia Aurel Lazăr a fost donată muzeului, în toamna anului 1989, de către nora marelui lider bihorean. Ea este compusă atât din piese de mobilier reprezentativ, fiind acest salon în stil eclectic, obiecte de artă şi fotografii de familie."
Aurel Lazăr a fost un om politic extrem de influent în primele decenii ale secolului trecut. Avocat de profesie, a fost ministru de Justiţie şi primar al Oradei în 1930, pentru o scurtă perioadă.
Momentul cel mai important care l-a avut în prim-plan pe Aurel Lazăr a avut loc pe 12 octombrie 1918. În acea zi, în casa lui a fost semnată Declaraţia de independenţă naţională a românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş.
Cornelia Românaşu, muzeograf: "Documentele vremii susţin că aici în această sală a fost redactată Declaraţia de Independenţă a românilor transilvăneni faţă de imperiul autro-ungar. De ce? Pentru că această încăpere avea geamurile îndreptate spre curtea interioară şi totul s-a desfăşurat în secret, de teama autorităţilor maghiare."
La acel moment istoric au fost prezenţi membrii comitetului executiv al Partidului Naţional Român, printre care Vasile Goldiş, Theodor Mihali, Aurel Vlad sau Ioan Ciordaş.
Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea: "În această încăpere din mijloc turiştii pot admira scaunul de la biroul avocatului Aurel Lazăr, un birou şi piese de birou care i-au aparţinut avocatului Nicolae Bolcaş unul dintre martirii bihoreni prezenţi la Marea Unire şi tot aici există o copie a Declaraţiei de Independenţă."
Cornelia Românaşu, muzeograf: "Această încăpere suprinde momente importante din viaţa şi activitatea sa şi din documentele vremii sunt redate cele mai importante momente din spaţiul acesta."
Cei care trec pragul muzeului aflat în inima oraşului pot urmări şi un documentar în care însuşi Aurel Lazăr, interepretat de un actor, îşi invită oaspeţii şi vorbeşte despre activitatea sa politică şi culturală.
5.000 de vizitatori trec anual pragul Muzeului Aurel Lazăr. Instituţia este deschisă de marţi până duminică, iar preţul unui bilet este de 3 lei pentru studenţi, elevi şi pensionari şi 5 lei pentru restul vizitatorilor. Din toamnă, aceştia vor putea intra şi în alte două camere care vor găzdui expoziţii dedicate Centenarului Marii Uniri.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Norbert Hegedus
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News