Live

Modelul metropolei New York, aplicat în două comune din Bihor şi Maramureş

Data actualizării: Data publicării:

O comună din Bihor poate fi inclusă în aceeași categorie cu... New York-ul. Poate părea ciudat, dar cele două localități au ceva în comun: felul în care și-au denumit străzile. La fel ca și autoritățile din metropola americană, edilii din Oșorhei au recurs la sistemul de numerotare a ulițelor comunei. Așa că există strada 1, strada 2 și chiar strada 200. E un model care se aplică de 10 ani şi în oraşul maramureşean Tăuţii Măgherăuş.

Oricine trece prin Oşorhei, o comună aflată la doi paşi de Oradea, are surpriza să afle că a ajuns pe strada 1 sau, de exemplu, 312. De două luni, toate uliţele aşezării sunt identificate după numărul dat de autorităţi.

"La fel ca în metropola americană New York, străzile din comuna bihoreană Oşorhei au numere în loc de nume. De exemplu, strada 1 se suprapune Drumului Naţional 1 şi este cea mai lungă din localitate", a aflat Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.

Edilii spun că localitatea s-a dezvoltat foarte mult, aşa că au fost nevoiţi să realizeze nomenclatura stradală. Au aplicat soluţia numerotării străzilor ca să evite discuţiile între localnici.

"Ca să nu avem nici discuţia că pe o stradă punem Mihai Viteazul şi pe una Arany Janos, unde se nimereşte, de regulă, ca pe strada Mihai Viteazul să fie mai mulţi maghiari - noi avem cam 25% populaţie maghiară - şi dincolo invers", susţine Ioan Gligor, viceprimarul comunei Oşorhei.

"Eu sunt român; dar sunt şi români care au aşa, un orgoliu naţional, şi unguri...", spune un localnic. "Noi întotdeauna am avut nume de străzi comunişti, o perioadă."

Localnicii nu s-au obişnuit cu noul sistem şi sunt obişnuiţi să identifice străzile după vechile denumiri.

"- Aici, în sat, toată lumea cunoaşte pe toată lumea şi nu ai treabă cu nimeni. Ştii că ăsta stă în strada asta, ăla în strada cealaltă.
- De exemplu am văzut strada 312, dumneavoastră cum o numiţi?
- Strada Gostatului a fost demult", spune o femeie.

Ideea nu este una nouă. Ea a fost pusă în practică, pentru prima dată în România, acum 10 ani, într-un orășel din Maramureș.

"În 2008, Primăria Tăuții Măgherăuș a decis să schimbe vechile denumiri ale străzilor cu numere, de la 1 la 161. Astfel, strada Principală din oraș a devenit, așa cum era firesc, strada numărul 1", a relatat Izabela Jurasko, jurnalist Digi24.

Numerotarea în stil american nu i-a deranjat deloc pe localnici. Mai ales că, timp de 4 ani, au putut să-şi schimbe gratuit actele de identitate.

"- Pe ce stradă locuiați înainte?
- Pe Strada Viilor.
- Și acum?
- Strada 48.
- Și cum vi se pare?
- Păi, mai bine", recunoaşte un bărbat.

"- Strada Nistru, eu așa stiu, sau Hoșteze.
- Și acum?
- Hoșteze și acum strada 50 avem, numărul 1 aici la noi. E bine, e bine așa, e foarte bine.
- E mai ușor?
- E mai ușor, da", spune o localnică.

Şi cele 12 poduri din oraşul maramureşean au poveştile lor. Fiecăruia i s-a dat un nume care să vorbească despre istoria şi oamenii locului.

Reporteri: Anca Deac, Izabela Jurasko
Operatori: Florin Lucuţa, Kristian Kosa

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un tânăr de 19 ani din Maramureș a fost înjunghiat mortal de un adolescent de 17 ani. Atacatorul a fost dus la audieri

O veveriță faimoasă pe Instagram și TikTok a fost confiscată de autoritățile statului New York de la cel care a făcut-o vedetă 

O bombă neexplodată din al Doilea Război Mondial, descoperită pe o stradă din județul Bihor

„America este o țară ocupată”: De ce ultimul discurs al lui Trump ar putea prevesti cea mai radicală președinție din istoria SUA (CNN)

Partenerii noștri