Live

Mii de credincioși au primit ramuri de salcie, după slujba de Florii din Oradea

Data actualizării: Data publicării:

Mii de credincioşi ortodocşi au participat, duminică dimineața, la slujba de Florii în bisericile din Oradea. Sărbătoarea vestește intrarea Mântuitorului în Ierusalim și precede Săptămânii Patimilor. La finalul slujbei, după un obicei vechi, enoriaşii au plecat acasă cu ramuri de salcie. 

Sute de credincioși au participat duminică la slujba de Florii de la Biserica cu Lună din Oradea. Marcată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui, sărbătoarea comemorează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor.

„Floriile, Floralia era o sărbătoare romană păgână, dar pe care creștinătatea a dus-o mai aproape de sfânt sau, cum ar spune Mircea Eliade, a convertit-o”, a explicat Ioan Codorean, preot la Biserica cu Lună din Oradea.

După un obicei străvechi, menţionat chiar în secolul al IV-lea, în Duminica Floriilor se aduc în biserici ramuri de salcie. Acestea sunt binecuvântate şi împărţite cre­dincioşilor, în amintirea ramurilor de finic şi de măslin, cu care mulţi­mile l-au întâmpinat pe Hristos la intrarea Sa în Ierusalim.

Credincioșii le poartă astăzi ca semn al biruinţei vieţii asupra morţii. 

„În vază, acasă, le ținem până la anul.”

„Avem și icoane, și apă sfințită - un colț de rugăciune.”

„Le voi ține în casă, avem și invitați astăzi, de Florii. Anul trecut, pe vremea aceasta eram la Ierusalim.”

Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor. În fiecare seară în biserici se oficiază Deniile, slujbe prin care credincioşii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Calendar ortodox 21 noiembrie. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Ce reprezintă sărbătoarea cu cruce roșie din postul Crăciunului

Calendar ortodox pe luna noiembrie 2024. Trei sărbători mari sunt prăznuite în această lună. În noiembrie începe și Postul Crăciunului

Calendar ortodox 11 octombrie. Astăzi este sărbătoarea Sfântul Filip. Mulți români îi poartă numele și își serbează onomastica

Papa Francisc le-a transmis preoților să țină predici scurte ca să nu adoarmă oamenii la slujbe

Partenerii noștri