Mai multe anchete după prăbușirea tavanului de la centrul social din Sighetu Marmaţiei
A trecut mai bine de o săptămână de când tavanul unui centru social din Sighetu Marmației s-a prăbușit peste doi oameni și încă se caută vinovații. Incidentul, care se putea transforma într-o reală tragedie, face obiectul mai multor anchete deschise în Maramureș. Vă reamintim, clădirea veche de peste 130 de ani a fost reabilitată ultima dată acum 7 ani, cu peste 500 de mii de euro, și adăpostea 127 de persoane cu dizabilități.
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Un tânăr de 19 ani din Maramureș a fost înjunghiat mortal de un adolescent de 17 ani. Atacatorul a fost dus la audieri
Cel mai mare incendiu din România, din ultimii ani. Localnic: „Vântul l-a tras încoace, dintr-o dată s-au alarmat oamenii, pompierii”
„Dezastru, în viața mea n-am văzut așa ceva!” O furtună violentă a pus la pământ o pădure întreagă în Maramureș
Crimă șocantă în Oradea
Răsturnare de situație în anchetele de la Spitalul Pantelimon
„Brancardierul morții” va fi eliberat
Cazul complicat al fetei dispărute din Maramureș
Microbuz lovit cu bâte în plină stradă
Pe 14 februarie, puțin după ora 8, tavanul unei camere în care se aflau 3 oameni imobilizați la pat s-a prăbușit din senin. Patru grinzi de lemn au rănit atunci 2 oameni. Autoritățile au închis pe loc centrul, dar au deschis, în schimb, anchete.
"Imediat după producerea evenimentului au fost demarate procedurile pentru experizarea tehnică a clădirii. Reprezentanții DGASPC Maramureș au luat legătura atât cu Inspectoratul de Stat în Construcții, cât și cu expertul care a realizat, la momentul respectiv, expertizarea tehnică a clădirii", susţine Adrian Mândru, purtătorul de cuvânt al DGASPC Maramureș.
Ridicată în 1887, clădirea de patrimoniu a suferit, de-a lungul timpului, mai multe modificări importante. Una dintre ele - acum 7 decenii, când au fost montate sobe de teracotă, fapt care a presupus lucrări la plafonul de lemn. Cea mai recentă reabilitare a fost realizată în perioada 2006-2011, când statul a investit în imobil peste 500 de mii de euro.
"A existat o firmă care a realizat proiectarea, se știe că a existat o firmă care a întocmit studiul geo-tehnic și, de asemenea, că au fost două firme care au executat lucrările și este vorba de firma Omega SRL din Sighet, care a executat prima parte a lucrărilor, zona în care s-a produs acest incident", a declarat Attila Somogyi, șeful de cabinet al președintelui CJ Maramureș.
Ovidiu Nemeș, cel care deținea acum 12 ani firma de construcții Omega și care a devenit, ulterior, primar al orașului Sighetu Marmației, spune că lucrările efectuate la centrul social nu au vizat și structura de lemn a plafonului.
"Am avut comandă de la beneficiar strict pe închiderea cu rigips pe care noi am efectuat-o. Mai sus era sarcina celor care au făcut expertiza clădirii, care au făcut proiectul, să spună dacă acele grinzi trebuie înlocuite, de cine trebuie înlocuite."
Contactată de jurnaliștii Digi24, Ildiko Selejan, cea care a semnat expertiza tehnică în 2006 spune că, la vremea aceea, clădirea nu prezenta niciun risc. Admite însă că nu s-au făcut analize biologice ale lemnului vechi de peste un secol.
"- Corespundea atunci condiției de rezistență și stabilitate. Probe de lemn, asta deja e o altă specialitate care stabilește caracterul lemnului, daca e învechit, dacă e atacat.
- Nu s-a pus problema, nu ați solicitat, la rândul dumneavoastă un ajutor de la cineva specializat în sensul acesta?
- Nu."
Inspectoratul de Stat în Construcții a dispus ca întreaga clădire să fie supusă acum unei noi expertize complete și amănunțite întrucât incidentul s-ar putea repeta și în alte încăperi. În paralel, Consiliul Județean Maramureș a solicitat Direcției de Asistență Socială un raport cu starea tuturor clădirilor din județ în care funcționează centre sociale.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News