Live

INEDIT. Muzeu de gospodărire a apelor, inaugurat în judeţul Arad

Data actualizării: Data publicării:
foto: ABA Crişuri

Un inedit muzeu, unic în România, funcţionează din această săptămână în localitatea Zerind, din judeţul Arad. Este vorba despre un muzeu de Gospodărire a Apelor, unde sunt expuse obiecte folosite de salvatori pe timpul inundaţiilor. Vizitatorii pot vedea veste de salvare, sisteme de telecomunicaţie, saci cu nisip, polizoare şi aparate de măsurare a gradului de poluare a apelor. Niciunul nu are sub 50 de ani.

La primul etaj al muzeului din Zerind, vizitatorii pot admira unelte folosite în urmă cu mai bine de 50 de ani la intervenţiile în caz de inundaţii.

"În cadrul muzeului turiştii au ocazia să admire un rezervor pentru combustibil folosit în urmă cu 50-60 de ani, un colac de salvare pentru cazurile de înec, precum şi un smulgător de pari. Tot în această încăpere pot fi văzute şi felinarele cu cadru fix, utilizate în intervenţiile pe timp de noapte", a explicat Claudiu Mihuţ, jurnalist Digi24 Oradea.

"Această centură se desface de aici cu aceste bretele şi se pune la persoana care lucrează pe o plută sau în barcă, se pune la mijloc, iar în cazul în care alunecă sau cade în apă, îl ţine la suprafaţă."

Nu lipsesc saci cu nisip, complet diferiţi faţă de cei din prezent, şi maşinăriile din lemn folosite pentru ascuţirea topoarelor ori furcilor.

"Se punea apă şi apoi se dădea rotaţie, aici se punea securea , partea care taie şi se ascuţea, ca un polizor - dar un polizor mai vechi."

Într-o altă încăpere a fost expus sistemul de telefonie folosit pentru comunicare în timpul intervenţiilor, staţii de emisie-recepţie şi telefoane din anii '70.

"Se punea telefonul pe furcă şi avea semnal, două lungi, una lungă şi atunci răspundea celălalt de la celălalt capăt al firului şi vorbea."

foto: ABA Crişuri

La etaj, vizitatorii pot vedea vechile obiecte de măsurare a debitului, dar şi primele documente hidrologice din Transilvania.

"Acesta este flotorul, va fi întotdeauna pe nivelul apei şi în funcţie de cum creşte sau scade apa în puţul de lignigraf acesta se înregistrează pe această diagramă de lignigraf."

"Dovadă a acestor observaţii şi măsurători sunt anuarele hidrologice, prima dată în limba maghiară şi apoi în română. În fiecare an se face un studiu al debitelor pe fiecare râu şi avem de la anul 1900 până în zilele noastre."

În cadrul muzeului au fost expuse zeci de piese de laborator folosite înainte de anii '90 pentru a stabili gradul de poluare a apei.

"Acum avem totul automatizat, atunci aveam un cuib care se încălzea, aici era proba de apă cu substanţă. Era legat la robinetul de apă, se distila iar aici colectam cianura în hidroxid."

Primii vizitatori ai ineditului muzeu au fost zeci de elevi din localitate şi din Oradea.

"În ceea ce priveşte gospodărirea apelor, este singurul muzeu de acest gen, noi îl numim centru de informare. Este deschis şi pentru publicul larg cu rugămintea că vizitele se fac doar în mod organizat şi trebuie anunţate din timp. Până acum avem 96 de exponate, am reuşit să le strângem pe parcursul mai multor ani", a detaliat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri.

Localitatea Zerind se află pe drumul european care leagă Oradea de Timişoara, la limita dintre judeţele Bihor şi Arad.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Constantin Gheorghiţă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

De ce a fost arestată fiica lui Ioan Crișan, milionarul din Arad ucis în explozia mașinii sale în urmă cu trei ani. Motivarea instanței

Percheziții de amploare în judeţul Arad, la o grupare specializată în procurarea şi vânzarea de droguri şi substanţe psihoactive

Accident grav între un camion și un microbuz pe autostrada A1. Două persoane au fost duse la spital

Momentul în care un individ aruncă un cocktail Molotov printre mașini, în Arad. Anchetatorii iau în calcul o răzbunare

Partenerii noștri