Încep lucrările la Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Muncitorii au intrat azi în clădirea afectată de incendiul din 25 august
Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea renaște din propria cenușă. Muncitorii au început să pregătească terenul pentru lucrările de refacere a construcţiei distruse într-un incendiu acum trei săptămâni. Lucrările se vor desfășura în trei etape și nu vor dura mai mult de trei ani, dau asigurări autoritățile. Banii vin din bugetul local, iar din donații au fost strânși aproape 30.000 de euro.
Stadionul „Dan Păltinișanu” din Timișoara va fi demolat. „Toți sunt nostalgici”
Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri
În cât timp vor putea începe lucrările la Planșeul Unirii. Anunțul lui Nicușor Dan
Investigație sub acoperire pe plantațiile din Germania
Cel mai mare parc construit în ultimii 30 de ani în București-Ilfov stă închis la 4 ani de la startul lucrărilor
Șantier prăbușit în Italia. Printre victime se află și români
Statul la stat. Brăila își așteaptă bazinul olimpic
Accident pe șantier. Muncitorii lansează acuzații grave
Întrebări fără răspuns despre lucrările pe șantierul unde au murit 2 oameni
Luni dimineaţă, muncitorii firmei de construcţie care va reabilita Palatul Episcopal Greco-Catolic au început pregătirile pentru șantier.
"Se desfăşoară momentan acţiuni de organizare de şantier în vederea montării unei macarale turn pentru o intervenţie de urgenţă asupra acestei clădiri. Se va degaja molozul, se vor demonta părţile construcţiei care sunt afectate, conform expertizei, este o expertiză tehnică, după care se intervine şi va urma reproiectarea noii structuri", a explicat Silviu Matiuţa, managerul de proiect din partea firmei Selina.
"S-a făcut o expertiză prealabilă pentru a putea pune în siguranță cât de cât clădirea. Grinzile metalice care mai sunt prinse în structură și sunt stabile vor rămâne pentru a asigura cât de cât clădirea, grinzile care sunt contorsionate se vor da jos, toate elementele de lemn carbonizat se vor da jos, se va curăța totul", a completat Lucian Popa, directorul Direcției de Patrimoniu Imobiliar Oradea.
După îndepărtarea molozului, clădirea va fi acoperită provizoriu pentru a fi protejată de frig și precipitații.
"Se are în vedere a se face un planșeu care să protejeze clădirea și iarna să nu distrugă mai mult din această clădire, urmând ca ulterior să se facă și partea de șarpantă, de acoperiș a clădirii. De-abia după aceea, o ultimă etapă va fi reabilitarea întregului palat", a precizat directorul Direcției de Patrimoniu Imobiliar.
Fondurile pentru aceste lucrări vor fi asigurate prin donații și de Primăria Oradea, care a preluat Palatul Episcopal în administrare pentru 20 de ani.
"Până acum s-au adunat în jur de 100.000 de lei, atât în conturile Episcopiei, donaţii făcute fie de persoane, fie anumite firme, dar s-au făcut donaţii şi direct la Episcopie sau în parohiile eparhiei de Oradea", a anunţat Anton Cioba, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
Între timp, continuă ancheta pentru stabilirea cauzei incendiului.
"Ancheta va fi finalizată în momentul în care concluziile la care vor ajunge specialiştii vor fi bine argumentate şi susţinute cu dovezi pertinente", a declarat maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.
Lucrările vor dura cel mult trei ani, iar după reabilitare palatul va fi transformat într-un centru cultural și spațiu expozițional.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News