Live

Încă două palate din Oradea vor fi reabilitate

Data actualizării: Data publicării:

Încă două clădiri impunătoare din Oradea vor intra în programul de reabilitare a fațadelor derulat de către municipalitate.Este vorba despre Palatul Ullmann și Palatul Rimanoczy Kalman. Investiția totală se ridică la 12 milioane de lei. Primăria este cea care finanțează lucrările, iar apoi banii vor fi recuperați de la locatari, care pot plăti împrumutul fără dobândă.

Palatele Ullmann și Rimanoczy vor fi supuse unor ample lucrări de restaurare a acoperișului. Tâmplăria și elementele decorative vor fi refăcute după modelele originale, iar jgheaburile și burlanele vor fi reparate și înlocuite. Totul se va întâmpla, cel mai probabil, din toamna acestui an.

"Se află într-o stare avansată de degradare, de aceea am decis să continuăm cu aceste palate importante. Ne dorim să redăm zonei centrale un aspect îngrijit, frumos, atât pentru locuitorii noștri, cât și pentru turiștii care vin pentru că suntem orașul art-nouveau și trebuie să ne punem în valoare clădirile frumoase pe care le avem”, susţine Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Deși nu toți proprietarii au fost de acord cu restaurarea, autorităţile spun că Palatul Ullmann va intra în reabilitare, întrucât acoperișul este foarte deteriorat. În privinţa palatului Rimanoczy Kalman, locatarii sunt cei care au cerut intrarea în program.

"Avem o bună colaborare cu proprietarii care ne-au solicitat, în primul rând, clasarea Palatului Rimanoczy ca și monument istoric tocmai pentru a putea intra în programul multianual de reabilitare a fațadelor”, susţine Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice.

"Reabilitarea lor ar aduce un plus de farmec orașului, ar întregi imaginea lui de oraș cosmopolit și ne-ar face să visăm. Să visăm la farmecul Veneției și la ceea ce a însemnat lumea evreiască de odinioară", spune Ramona Novicov, critic de artă.

Programul derulat de primărie prevede anumite facilități acordate proprietarilor din clădirile ce vor fi reabilitate.

"Indiferent că proprietarii doresc această reabilitare sau este necesară, municipiul Oradea le acordă sprijinul financiar așa cum este prevăzut în program pentru clădirile monument cu 20% grant și 80% plata în rate pe cinci ani, atenție cu ipotecă, așa prevede legea 422 din 2001 privind monumentele istorice", a explicat Angela Lupșea.

În Oradea proprietarii clădirilor neîngrijite sunt supraimpozitați cu 500%. Anul trecut peste 800 de persoane au fost somate să demareze lucrări de reabilitare.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Blocul ARO - Patria din București va fi consolidat cu fonduri naţionale nerambursabile

Trecem la ora de iarnă 2024 în această noapte. Cum se dau ceasurile

În acest weekend se trece oficial la ora de iarnă 2024. Cum se dă ceasul și cum ne poate afecta schimbarea orei

Nicolae Ciucă și-a lansat programul „România prosperă și sigură”. Ce propune candidatul PNL la alegerile prezidențiale

Partenerii noștri