Ignatul, sărbătorit cu o lună mai devreme într-o comună din Bihor
Sute de kilograme de cârnați, caltaboși și toroș au fost gătite de zeci de locuitori ai comunei bihorene Oșorhei. Edilii au organizat sărbătoarea de Ignat cu o lună mai devreme decât data tradițională, 20 decembrie, astfel încât toți să se înfrupte din preparate înainte de începerea postului. O porție a costat 15 lei, iar banii vor fi donați unor asociații care militează pentru ajutorarea copiilor cu probleme de sănătate.
Propunere controversată a ministrului Eduard Novak
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
10 echipe de bucătari s-au aliniat, sâmbătă, la startul întrecerii de gătit din Oșorhei. Pregătirile au început de la primele ore ale dimineții, când fiecare echipă formată din 4 sau 5 persoane și condusă de câte un consilier local a primit o carcasă de porc. Gospodarii au tranșat mai întâi carnea, după care s-au ocupat de prepararea mâncărurilor tradiționale.
"Eu, de exemplu, despic în două, scot costițele, slănina de sub burtă, coltletul, pulpele și slănina la final. Durează tranșarea în jur de o oră chiar și o oră și jumătate", a explicat Ioan Gligor, viceprimarul comunei Oșorhei.
Toate echipele au fost obligate, potrivit regulamentului de concurs, să prepare cârnat, caltaboș și toroș.
"- Costițele se taie, se pun la prăjit și după ce s-au prăjit bine, adăugăm varza și se condimentează.
- Cât trebuie lăsate apoi?
- Sunt lăsate o oră și jumătate ca să se înmoaie varza și să se pătrundă bine carnea. Pun sare și piper, cam atât", a spus Florin Purda, consilier local din Oșorhei.
"Toată carnea din porc și ce rezultă o folosim la cârnat. Se macină carnea după care începem să o preparăm, băgam piper, sare și usturoi, apoi o frământăm și începem producția", a explicat Dumitru Cuc, consilier local.
Toți cei care au vrut să guste din bunătățile pregătite și-au cumpărat tichete de 15 lei. Atât a costat o porție în care erau incluse preparatele tradiționale. Un juriu condus de un bucătar-șef a premiat cei mai buni cârnați, caltaboși și toroși, dar și echipa care a vândut cea mai multă mâncare.
"Nu pesta porcină ne-a făcut să facem sărbătoarea acum, mai repede, dar de luni începe postul și lumea nu mai mănâncă de dulce. Prima ediție am organizat-o în decembrie și a venit puțină lume", susține primarul comunei Oșorhei.
Cu banii încasați Primăria Oșorhei va plăti cele 10 carcase de porc, iar banii rămași vor fi donați Asociației SOS Autism Bihor. Mâncarea rămasă a fost dusă unor familii fără posibilități materiale din comună.
Ajunsă la a treia ediție, Sărbătoarea Ignatului de la Oșorhei s-a încheiat cu un spectacol de muzică și dansuri populare.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Ticu Gheorghiță
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News