Live

Fostul prim-procuror al Parchetului Bihor, condamnat la închisoare cu executare

Data publicării:

Curtea de Apel Timişoara l-a condamnat la trei ani de închisoare cu executare pe Vasile Popa, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Acesta a fost trimis în judecată de structura centrală a DNA mai multe infracţiuni: luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, favorizarea infractorului, sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, instigare la compromiterea unei autopsii medico-legală şi şantaj. Dintre acestea, instanţa l-a condamnat pe fostul procuror pentru şantaj şi l-a achitat pentru celelalte acuzaţii.

foto arhivă

În dosarul instrumentat de DNA, fostul prim-procuror Vasile Popa a fost arestat aproape 4 luni, din octombrie 2014 până în ianuarie 2015, după care a fost trimis în arest la domiciliu până la începutul lunii iunie 2015.

Potrivit adevărul.ro, cercetările în cazul lui Vasile Popa au fost declanşate în urma unui denunţ făcut de omul de afaceri orădean Dorinel Edu, proprietarul unei firme de construcţii. Acesta susţinea că i-ar fi dat magistratului peste 50.000 de euro, bani şi servicii, pentru a-l ajuta cu soluţii favorabile în anchetele penale începute împotriva sa.

DNA îl mai acuza pe Popa şi că, în cursul lunii aprilie 2014, l-ar fi determinat pe şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor, Gabriel Mihalache, să efectueze o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale. Acesta din urmă, trimis în judecată în acelaşi dosar, a fost achitat.

Singura infracţiune pentru care Vasile Popa a fost condamnat este cea de şantaj a doi orădeni, patroni ai unei spălătorii auto.

"Acuzaţia vizează o datorie pe care cei doi orădeni o aveau faţă de Vasile Popa, acesta presându-i să i-o returneze, inclusiv prin ameninţări cu controale, după cum spune DNA, în respectiva perioadă spălătoria familiei Lozincă fiind "călcată" de mai multe instituţii de control de 9 ori în câteva luni", arată jurnaliştii de la Bihoreanul.

Decizia nu este definitivă. Aceasta poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Extras din hotărârea de marţi, 13 martie 2018, a Curţii de Apel Timişoara:

“Condamnă pe inculpatul: POPA VASILE CONSTANTIN, la pedeapsa de: - 3 (trei) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, cu executare în regim de detenţie. În baza art. 65 C.p. dispune interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a, b şi g Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia de procuror, ca pedeapsă accesorie. În baza art. 66 al. 1 C.p., art. 68 al. 1 lit. c Cod penal dispune interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a, b şi g Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia de procuror pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei închisorii, ca pedeapsă complementară.”

Editor web: Adrian Laboş

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria sfidează Polonia și acordă azil unui politician acuzat de deturnare de fonduri. Reacția Varșoviei

Nicuşor Dan: Statul funcţionează cu mari deficienţe în multe zone, există şi multă corupţie

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupţie şi trafic de influenţă

De ce îi amenință Xi Jinping pe propriii săi aliați, după ce și-a eliminat rivalii din armată: „Să întoarcem cuțitul spre interior”

Partenerii noștri