Live

Expoziție dedicată victimelor comunismului

Data publicării:

Zece lucrări dedicate celor care au trăit drama temniţelor comuniste sunt reunite, în aceste zile, într-o expoziţie găzduită de Memorialul "Rezistenţă şi represiune în Bihor" din Cetatea Oradea. Autorul sculpturilor a încercat să transmită felul în care torţionarii au încercat depersonalizarea deţinuţilor politic.

Înalte de 3 metri şi jumătate, sculpturile au fost realizate de Cătălin Bădărău în memoria celor care au luptat împotriva comunismului. Cele 10 lucrări reprezintă corpuri umane care amintesc de cei închişi în temnițele Securității.

"Cele 10 instalații care au fost aduse de la București, care au fost vernisate și în alte părți, reprezintă suferința și chipuri ale suferinței, în perioada comunistă", spune Cristina Pușcaș, muzeograf.

Artistul a vrut să transmită suferința celor închişi în puşcăriile comuniste și felul în care detenţia și-a lăsat amprenta asupra acestora.

"Avem un înveliș exterior care este susținut de o structură exterioară, structură care este, de multe ori, fragilă. Cred că în cazul victimelor comunismului, în cazul deținuților, acea structură interioară a fost foarte greu pusă la încercare", a explicat Cătălin Bădărău, artist plastic.

"Sunt tot felul de figuri care reprezintă, de fapt, ce înseamnă dezumanizarea, ce înseamnă depersonalizarea în condițiile grele de temniță din perioada comunistă", completează Cosmin Năsui, curator.

Vizitatorii fostului centru de detenție politică în care, în urmă cu doi ani, a fost deschis un spațiu memorial, au fost impresionați de ineditele exponate.

"Expoziția mi se pare incredibilă, plină de informație, iar faptul că vin oamenii aici, care au trăit aceste orori și au fost închiși în închisorile comuniste și reușesc să dea mărturie, mi se pare incredibil."

"Am venit, așa, cu o strângere de inimă pentru că îmi amintește de război, de câte atrocități poate să facă omul."

Expoziţia a ajuns la Oradea în cadrul proiectului "Monumente în mişcare - Memoria Rezistenţei". În cadrul acestuia sunt expuse lucrări de artă contemporană în oraşe din România unde au existat mişcări de rezistenţă împotriva comunismului sau spaţii de detenţie.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Istoria poștei, de la scrisori trimise cu diligența la e-mail. Cum arată „ștampila pentru un secol”. „Scoți cuiul și reglezi data”

11 copii au murit în inundațiile din Valencia. La cât se ridică numărul total al victimelor

Statistici șocante: un copil este violat în fiecare zi în România. Ce arată cele mai recente date

Lupte grele în Ucraina. Rusia tocmai a suferit cele mai multe pierderi zilnice de la începutul războiului

Partenerii noștri