Live

Eclipsa de lună, ascunsă de nori la Oradea

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Ghinion pentru cei aproximativ 200 de orădeni care s-au strâns, vineri seara, în cetatea din oraş, pentru a observa cel mai aşteptat fenomen astronomic al anului. Din cauza norilor, localnicii nu au putut să urmărească eclipsa totală de lună, cea mai lungă din secolul al XXI-lea.

Eclipsa a durat o oră şi 42 de minute, dar întregul fenomen de trecere a satelitului natural prin umbra Pământului s-a consumat în aproximativ 4 ore. Eclipsa a fost văzută de pe fiecare colţ al globului, desigur acolo unde condiţiile meteo au permis acest lucru.

Totuşi, orădenilor le-au fost puse la dispoziţie, de către reprezentanţii clubului Meridian, două telescoape prin care au putut să observe alte obiecte cereşti.

Nicoleta Pazmany, preşedinta Astroclubului Meridian Zero: "Sunt două eclipse de Lună în fiecare an, dar rar să putem să vedem o eclipsă totală şi o eclipsă cu o durată aşa de mare ca şi cea din această seară. Au reuşit să vadă planeta Venus care deja a apus la ora 22. Acum oamenii se uită la Jupiter, cea mai mare planetă, şi pot să vadă atât Jupiter, cât şi cei patru sateliţi pe care i-a văzut şi Galilei."

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Ticu Gheorghiţă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pământul se desparte de „mini-luna” sa temporară, care ar putea fi o bucată din Lună. Când se va apropia din nou de planeta noastră

Lasere „alimentate de lumina soarelui” ar putea fi noua sursă de energie în spațiu pentru călătorii pe Lună și pe Marte

De ce nu au mai ajuns oamenii pe Lună de mai bine de 50 de ani. „Dacă nu era riscul politic, probabil că eram deja pe Marte”

Primul satelit de lemn din lume a fost lansat într-o misiune pentru a dovedi că „vom putea trăi în spațiu pentru totdeauna”

Partenerii noștri