Live

Conferinţele Unirii, la Biblioteca Judeţeană din Oradea

Data actualizării: Data publicării:

Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" şi Episcopia Greco-Catolică de Oradea au dat startul, miercuri, unei serii de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri. "Conferinţele Unirii" au demarat la sediul bibliotecii şi au cuprins prezentarea a trei teme de către universitari orădeni.

În timp ce Mihoc Blaga a vorbit despre "Memorandistul Vasile Lucaciu în conştiinţa poporului român", preotul Cristian Borz s-a referit la "Contribuţia lui Iuliu Maniu la Marea Unire".

În expunerea sa, Silviu Sana a discutat despre "Unitatea de neam şi limbă în cărţile vechi româneşti".

"Expoziţia de azi, intitulată "Unitate de neam şi limbă în cărţile vechi româneşti", ne vorbeşte despre Unire. O unire întâmplată acum aproximativ 400 de ani, în secolul al XVII-lea, timp în care apar primele cărţi tipărite în limba română", a precizat Silviu Sana, din cadrul Bibliotecii Judeţene Oradea.

"E foarte important să nu uităm, e foarte important să ne aducem aminte. 1918 este un moment unic al istoriei românilor şi pentru acest lucru trebuie să-i mulţumim lui Dumnezeu oricând şi întotdeauna", a spus PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

Evenimentul a cuprins şi expoziţie de carte veche. Parteneri în organizarea conferinţelor sunt Universitatea Oradea şi mai multe instituţii locale.

Redactor: Adrian Laboş
Operator: Norbert Hegedus

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie

Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 20 noiembrie

Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 18 noiembrie

Istoria poștei, de la scrisori trimise cu diligența la e-mail. Cum arată „ștampila pentru un secol”. „Scoți cuiul și reglezi data”

Partenerii noștri