Cod roșu de avalanșă în Munții Rodnei și în Gutâi
E risc de avalanșă în mai multe masive montane din țară, în urma ninsorilor din ultimele zile. Specialiștii au emis cod roșu pentru Munții Rodnei, Făgăraș sau Bucegi. În Maramureș stratul de zăpadă se apropie de un metru și se poate rupe oricând. Salvamontiștii i-au avertizat pe turiști că sunt trasee închise și le-au cerut să-i anunțe dacă vor să urce pe munte.
Un tânăr de 19 ani din Maramureș a fost înjunghiat mortal de un adolescent de 17 ani. Atacatorul a fost dus la audieri
Cel mai mare incendiu din România, din ultimii ani. Localnic: „Vântul l-a tras încoace, dintr-o dată s-au alarmat oamenii, pompierii”
Alertă în Munții Făgăraș. Drumul spre Vârful Moldoveanu a fost rupt de o viitură
„Dezastru, în viața mea n-am văzut așa ceva!” O furtună violentă a pus la pământ o pădure întreagă în Maramureș
Intervenții în munți după ploile torențiale
„Brancardierul morții” va fi eliberat
Cazul complicat al fetei dispărute din Maramureș
Ozzy a fost căutat cinci zile pe munte, inclusiv cu drone
Premieră națională în Sinaia: O dronă va ajuta turiștii rătăciți pe munte
Un adevărat magnet pentru pasionații de drumeții hibernale, munții Gutâi se află în această perioadă sub avertizare cod roșu de avalanșă. Vizată este o zonă foarte periculoasă din masivul montan.
"Este zona din preajma Crestei Cocoș, acolo unde a mai fost în urmă cu câțiva ani, tot așa, o avalanșă care a surprins patru persoane și au decedat", a precizat Dan Bucă, purtător de cuvânt CJSU Maramureș.
"În această iarnă, la Cavnic, respectiv Baia Sprie, a nins foarte mult, chiar două straturi succesive de zăpadă, lucruri ce poate declanșa o avalanșă", a declarat Gabriel Costinar, salvator montan.
Probleme sunt și în Munții Rodnei. Salvamontiștii le atrag atenția turiștilor că, din acest motiv, unele trasee sunt închise. În plus, cei care vor să urce pe munte sunt sfătuiți să își ia echipamente speciale și să se informeze înainte să pornească la drum.
"Turiștii să fie în primul rând bine echipați, să se informeze despre stratul de zăpadă, despre trasee. Să informeze echipele Salvamont din zonă, respectiv Salvamont Cavnic și Salvamont Baia Mare, despre traseul pe care urmează să-l facă", atrage atenția Gabriel Costinar.
"Nu m-aș aventura. În primul rând aș întreba cabanierii și persoanele mai experimentate în ale muntelui dacă se poate, dacă nu se poate merge", spune un turist.
Pericol de avalanşă există în majoritatea masivelor muntoase din ţară. Specialiștii au mai emis alerte pentru Bucegi, Făgăraş, Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu, Vlădeasa-Muntele Mare şi grupa centrală a Carpaţilor Orientali - Călimani-Bistriţei-Ceahlău.
Redactor: Adrian Laboș
Operator: Kristian Kosa
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News