Ceremonial dedicat Centenarului, la casa unde a fost semnată Declaraţia de la Oradea
O ceremonie dedicată Centenarului a avut loc, la Oradea, în casa în care s-a semnat Declaraţia de independenţă a românilor din Ardeal. La Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" au fost dezvelite două plăci comemorative. Una dintre ele a fost dedicată celor 100 de ani de la făurirea României Mari, iar cealaltă semnatarilor documentului de la 12 octombrie 1918 care a stat la baza Rezoluţiei de la Alba-Iulia. Muzeul găzduieşte şi o expoziţie cu documente de arhivă.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Două plăci comemorative pe care sunt menţionate numele celor care semnat Declaraţia de autodeterminare a românilor din Ardeal şi Ungaria au fost dezvelite pe faţada casei avocatului orădean Aurel Lazăr.
"Un om care a învins spiritul de teamă şi nesiguranţă a vremii şi şi-a deschis propria casă pentru a iniţia un demers care avea să schimbe destinul românilor orădeni şi al întregii Transilvanii pentru următoarele decenii, ba chiar iată, pentru următorul secol", a spus Ioan Mihaiu, prefectul judeţului Bihor.
Transformat în muzeu memorial, imobilul a găzduit întrunirea celor 12 fruntaşi ai românilor transilvăneni care au semnat Declaraţia de la Oradea.
"Este un text fundamental şi aş zice că e începutul unor evoluţii care vor culmina în sala Unirii de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918", susţine Ioan Cârja, de la Şcoala Doctorală, Universitatea "Babeş- Bolyai".
În interiorul muzeului, autorităţile au amenajat o expoziţie intitulată "Bihorul...la spargerea lumii" în care sunt expuse fotografii şi documente ale delegaţilor bihoreni care au participat la Adunarea Naţională de la Alba-Iulia. Vizitatorii vor putea urmări documentare din Arhiva Naţională de Filme în care sunt redate momente de la Marea Unire.
"Sunt expuse în acest sens credenţionale, actele oficiale cu care ei au fost delegaţi la Alba- Iulia, dar şi documente originale despre şedinţele în care ei au fost delegaţi", a enumerat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.
Ceremonialul s-a încheiat cu depuneri de coroane şi cu defilarea unui detaşament militar.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News