Casa Regală | Proces pentru despăgubiri, la Oradea
La Oradea a început procesul Casei Regale a României, prin care moştenitorii Regelui Mihai cer despăgubiri pentru domeniul de la Săvârşin. Pădurea de peste 1000 de hectare se află în zonă de protecţie şi nu poate fi exploatată. O hotărâre de Guvern de anul trecut permite acordarea unor compensaţii financiare în astfel de cazuri, însă Casa Regală solicită despăgubiri începând cu anul 2014.
Mario Iorgulescu cere o nouă expertiză în Italia. Este dispus să plătească deplasarea specialiștilor din România
Ginerele lui Nicolae Ceauşescu cere rejudecarea procesului dictatorului
Haos în aeroporturi, după ce zeci de zboruri au fost anulate sau amânate din cauza caniculei
Audiat în dosarul lui "Maru", Vlad Pascu a înșirat toți dealerii
Un ieșean și-a dat fiul în judecată și i-a cerut înapoi banii dați pentru facultate
Donald Trump, primele declarații după condamnare
Două românce primesc 100.000 de euro despăgubiri după ce sora lor a murit în Italia
Cum au reușit hoții de lemn să păcălească SUMAL
STENOGRAME. Șefii de la Rapid voiau petarde pe stadion
Casa Regală cere statului român daune pentru că nu i-a permis să exploateze pădurile pe care le are în proprietate la Săvârșin. Din acest motiv, au fost deschise trei procese care vizează acordarea unor despăgubiri de peste 700 de mii de lei pentru anii 2014, 2015 şi 2016. Cazul aflat pe rolul Curții de Apel Oradea se referă la anul 2015, iar suma este cerută este de aproape 245 de mii de lei.
Reprezentanții Gărzii Forestiere spun că nu au putut da compensațiile decât din 2017.
Maria Antal, directorul Gărzii Forestiere Bihor: "Normele de aplicare au apărut în 6 iulie 2017 şi pentru 2017 s-au acordat Casei Regale compensaţiile în luna decembrie. Hotărârea de Guvern 447, articolul 11 spune că se acordă compensaţiile de la data în vigoare a acestei hotărâri."
Ioan Popa, jurist Garda Forestieră: "Cu toate că nu ai nimic împotrivă, e clar dacă nu poate să taie din pădure, e normal să îşi primească banii, dar nefiind norme nu putem să aplicăm, nu putem să facem aşa ceva."
La termenul de miercuri, judecătorii au decis să trimită dosarul la Curtea Supremă care va stabili ce instanța îl poate judeca. În plus, la Oradea va fi judecată doar cererea de revizuire şi modificare parţială o Hotărârii de Guvern din 2017.
Claudia Rus, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea: "A fost constatat conflictul negativ de competenţă ivit între Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea, dosarul urmând a fi înaintat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea stabilirii instanţei competente. A reţinut spre soluţionare doar capătul de cerere formulat de reclamanţi prin precizarea de acţiune având ca obiect anularea parţială a Hotărârii de Guvern, numărul 447 din 30.06.2017."
De la înfățișarea de miercuri de la Curtea de Apel Oradea au lipsit reprezentanţii Casei Regale, dar la proces au asistat câţiva susţinători ai monarhiei.
"Am asistat pur şi simplu cu nădejdea că, în final, decizia justiţiei române va fi din ce în ce mai apreciată de toţi românii, în orice împrejurare."
"Am venit să sprijinim moral această acţiune în instanţă, noi suntem fideli Casei Regale."
La Săvârşin, Casa Regală deţine peste o mie de hectare de pădure, care sunt incluse într-o zonă protejată unde este interzisă exploatarea lemnului.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News