Live

Cafe-concert la 140 de ani de la inaugurarea celei mai mari sinagogi neologe din România

Data actualizării: Data publicării:

Un cafe-concert susținut de o formație locală a marcat, aseară, împlinirea a 140 de ani de la inaugurarea Sinagogii Sion din Oradea. Evenimentul a celebrat, totodată, una dintre sărbătorile importante ale ritului mozaic: Sukot - Sărbătoarea Corturilor.

Timp de o oră şi jumătate, acordurile melodiilor interpretate de trupa orădeană Berki Band au animat atmosfera din Sinagoga Sion.

Cu o capacitate de o mie de locuri, lăcaşul are o cupolă centrală de dimensiuni mari, cu ferestre înalte, iar fațada este în stil neomaur. Construcţia a fost ridicată în anii 1877-1878, ca urmare a desprinderii comunității neologe de cea ortodoxă.

"Sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea pentru evreii din Oradea a fost un moment deosebit de prielnic atât de vedere economic, cât și din punct de vedere cultural și, bineînțeles, din punct de vedere politic. Populația evreiască din Oradea număra un procent de circa 30- 35%", spune arhitectul Cristian Pușcaș.

"Ne amintim de timpurile care au trecut în acești 140 de ani peste poporul evreu în special și peste întreaga omenire în general: cele două războaie mondiale cu problemele lor, dar astăzi trebuie să fim optimiști și să fim pătrunși de optimism, de bucurie, de prietenie", a declarat Felix Koppelmann, președintele Comunității Evreiești din Oradea.

După al doilea război mondial, clădirea s-a deteriorat constant şi a ajuns în prag de prăbușire după anii 2000.

"Un declin din care comunitatea evreilor și Sinagoga Neologă din Oradea nu și-au mai revenit, decât la începutul acestui mileniu în anii 2013-2015 când s-a demarat proiectul de reabilitare a acestei sinagogi. S-au investit circa 1,2 milioane de euro", susţine Cristian Pușcaș.

În prezent, comunitatea evreilor din Oradea numără aproximativ 700 de membri, care celebrează în aceste zile Sărbătoarea Corturilor - Sukot.

"Avem sărbători de o zi de două zile, asta are șapte zile. Cele șapte zile ne aduc aminte și simțim prezența patriarhilor, profeților", a explicat președintele Comunității Evreiești din Oradea.

Evenimentul de luni seara a fost organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune, Primăria Oradea și Comunitatea Evreilor, cu sprijinul Fundației pentru protejarea monumentelor istorice din Bihor.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce înseamnă pragmatismul în politica Israelului și ce poate face un guvern de largă coaliție după mai bine de doi ani de blocaj politic

Camion plin cu stupi de albine, distrus într-un incendiu de vegetație

Parcul celor 10.000 de flori din centrul municipiului Oradea

BASCHET. CSM CSU Oradea va întâlni Piteştiul în sferturile de finală ale Ligii Naționale

Partenerii noștri