Bază de date online cu urmaşii delegaţilor bihoreni la Marea Unire din 1918
Se caută urmașii bihorenilor prezenți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. Proiectul "Urmaşii Marii Uniri", derulat în Anul Centenarului, urmărește să evidențieze rolul Bihorului în evenimentele ce au precedat Unirea. Informaţii despre cei 238 de bihoreni prezenţi acum 100 de ani pe Câmpul lui Horea şi despre descendenţi ai acestora pot fi găsite pe un site lansat luni seara la Muzeul Ţării Crişurilor.
Elevul de la Colegiul Militar Alba Iulia care s-a aruncat de la etaj fusese declarat apt psihologic
De ce au intrat polițiștii din Alba după 3 ore în casa bărbatului care și-a omorât copilul
Limită de cumpărături în unele magazine
Case cu costuri reduse la facturile de energie
Alba Iulia. Transformare radicală pe bani europeni
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Unul dintre iniţiatorii proiectului "Urmaşii Marii Uniri" este Cătălina Ficuţ, descendenta unui dintre participanţii la Marea Adunare de la Alba Iulia. În 1918, străbunicul ei era primar al localităţii Burzuc, din judeţul Bihor.
"Şi-au pregătit traseul, şi-au pus merinde şi caii şi i-au lăsat, din câte am înţeles, în Blaj, unde toată lumea s-a adunat, şi-au lăsat caii în gazdă, ca apoi să meargă pe jos până la Alba-Iulia. În noaptea de 1 spre 2 decembrie, în toate bisericile, atât greco-catolice, cât şi ortodoxe, au bătut clopotele pentru întreaga noapte", povesteşte Cătălina Ficuţ, descendentă a unui delegat bihorean.
Nicolae Maliţa, deputat de Bihor şi bun prieten cu avocatul Aurel Lazăr, a fost un alt delegat bihorean la adunarea de pe Câmpul lui Horea, din 1 decembrie 1918. Documente vechi, păstrate de către familie, stau mărturie a contribuţiei sale la Marea Unire.
"Mă bucur că pot să depun mărturie pentru el şi pentru cei care au luptat împreună cu el, că unitatea este unul dintre principiile cele mai importante ale lumii", a spus Ioan Maliţa, descendent al lui Nicolae Maliţa.
Înfiinţată în 2015, Asociația "Urmașii Marii Uniri" şi-a propus să-i identifice pe toţi urmașii celor 238 de bihoreni prezenţi în 1918 la adunarea de la Alba-Iulia.
"Vrem să finalizăm toți cei 132 de delegați cu drept de vot. Au fost chiar mai mulți, până la 238, participanți identificați. Probabil că (descendenţii - n.n.) nu se cunosc unii pe alții, probabil că mulți nici nu știu că au avut un strămoș la Marea Unire de la Alba-Iulia și să-i invităm ca împreună să fie o voce puternică în societate, să lupte pentru valorile sau valori similare celor promovate la 1 Decembrie 1918", a spus Emilian Pavel, inițiatorul proiectului "Urmaşii Marii Uniri".
În total, aproximativ 700 de urmaşi ai delegaţilor bihoreni ar trebui să se regăsească într-o bază de date şi, mai apoi, pe site-ul urmasiimariiuniri.ro.
Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News