Aripa sudică a Palatului Baroc din Oradea va fi gata în luna iunie
Până în luna iunie, aripa sudică a Palatului Baroc va fi restaurată. E vorba de aproximativ 20 la sută din totalul lucrărilor în valoare de peste şase milioane de euro menite să redea strălucirea de altă dată a monumentului. Construit în urmă cu aproape 250 de ani, Palatul Baroc a revenit în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice. După renovare, edificiul va fi reintrodus în circuitul public.
Noaptea Muzeelor a devenit noaptea protestelor
Gara Regală din Curtea de Argeș, în paragină
Mănăstirile lui Ștefan cel Mare se împacă bine cu Bruxelles-ul
Cum se falsificau banii în Cetatea Neamțului
Bani europeni în Bucovina
Revenirea la viață a Cetății Ineu. Monumentul va fi reabilitat cu cinci milioane de euro, bani europeni
Nu este imposibil: Școală ultramodernă cu condiții excelente pentru elevi și profesori. Un proiect ambițios cu bani europeni
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
În această perioadă, muncitorii se concentrează pe reabilitarea şarpantei sudice a palatului. Vor fi păstrate vechile elemente de susţinere, realizate din lemn de stejar, iar pe acoperiş sunt înlocuite ţiglele.
"Cu siguranţă ştim din cercetările de arhivă că o bună parte din meşterii care au lucrat la şarpantă au fost aduşi din diferite zone ale Imperiului Habsburgic, cu precădere din Austria", susţine Emodi Tamas, arhitect.
În paralel, echipe de specialişti lucrează la reabilitarea sălilor din aripa sudică. Aici, după ce a fost dată jos tencuiala, au fost descoperit picturile originale vechi de sute de ani.
"Atunci când au demarat lucrările atunci am început să descoperim clădirea. Clădirea care ne rezervă foarte multe surprize. Şi care surprize, la urma urmei, ne crează situaţii noi", spune PS Laszlo Bocskei, episcopul romano-catolic de Oradea.
De la începutul lucrărilor, în luna decembrie a anului trecut, a fost igienizat şi subsolul clădirii, unde a fost descoperite mai multe butoaie de mii de litri. Acestea au aparţinut firmei Vinalcool, cea care a folosit subsolul în perioada comunistă şi la începutul anilor '90.
Spaţiul va fi deschis publicului peste două săptămâni, cu ocazia Nopţii Muzeelor. Într-un stadiu avansat se află şi lucrările la faţada exterioară a aripii sudice, acolo unde se fac acum teste de culoare.
"În secolul al XVIII-lea, nimeni nu şi-a pus problema confortului termic. Deci s-au obişnuit cu un singur rând de tâmplării. Al doilea rând a fost utilizat abia probabil în a doua jumătate a secolului al XIX-lea", explică Emodi Tamas.
Parcul din jurul Palatului Baroc va fi şi el refăcut printr-un proiect interregional România-Ungaria. Lucrările se vor desfăşura în perioada iunie 2018 - mai 2020 şi cu un buget de aproape opt sute de mii de euro zona va primi o altă faţă.
Asfaltul va fi înlocuit cu piatră cubică, iar aleilor vor fi finisate cu scoarţă de copac. Se vor amenaja zone cu diferite soiuri de plante şi vor exista zone tematice şi de relaxare, în stilul grădinilor baroce.
"Dorim să rămână un spaţiu deschis, dar va trebui să găsim condiţii noi în care ceea ce se investeşte aici să poată fi asigurat şi să poată fi păstrat în condiţii cât mai optime", susţine episcopul romano-catolic de Oradea.
Palatul Episcopiei Romano-Catolice, parte a celui mai mare complex baroc din Europa de sud-est, va fi restaurat cu aproximativ 6 milioane de euro. Banii sunt alocaţi de Guvernul maghiar.
Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Norbert Hegedus
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News