A început sezonul pălincii de Bihor. Ce are deosebit tăria produsă în Ardeal
A început sezonul pălincii în Bihor. După trei ani mai puţin roditori, recolta de prune este acum pe măsura aşteptărilor producătorilor, care s-au aşternut la treabă. În pălincăriile din zonă se foloseşte un procedeu de redistilare unic în România, în care tăria este fiartă în cazane de cupru. Ajunsă la 50 de grade, pălinca de Bihor este lăudată la toate târgurile de produse tradiționale din Europa.
Postul Crăciunului a devenit un lux. Cu cât s-au scumpit legumele față de anul trecut
Telemedicină cu scandal. Șase aparate de radiologie noi zac nefolosite în spitalele din Bihor
Sezonul pepenilor s-a prelungit, în special în vestul țării
Seceta a afectat producția de castane românești
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Un interlop din Oradea a fost arestat preventiv pentru că și-a hărțuit soția cu aproape 1.700 de mesaje și telefoane în doar o lună
Un copil de 8 ani a murit în timpul unui curs de înot
Ce spune Bolojan despre rolul lui Iohannis în formarea Coaliției. „Electoratul PNL care nu s-a regăsit e mai mare decât cel dur al PSD”
Răsturnare de situație într-un oraș din Bihor. Primarul în funcție a câștigat alegerile la 1 vot diferență
În satul Topeşti, tradiția preparării pălincii se transmite din generație în generație. De mai bine de 25 de ani, Florica Reștea se ocupă de prepararea tăriei şi ştie ce o face diferită faţă de alte băuturi.
„E diferită procedura asta de redistilare. Sunt zone unde o lasă doar așa, ca aici unde curge vodca. O mai întărește cu un pic de spirt. Specificul zonei noastre e redistilarea. E tăria aia pe care o preferă fiecare om", spune Florica Reștea.
Până să ajungă licoarea atât de cunoscută, pălinca trece prin mai multe etape. Prima este fermentația, în urma căreia prunele sunt transformate în borhot.
„Procedura asta de fermentare a prunelor durează, dacă e timpul cald durează cam trei săptămăni, o lună, asta e procedura normală a fermentației prunelor. După care se aduc aici, se fierb", a explicat Florica Reștea, producător de pălincă.
Din borhotul fiert se obține vodca cu o tărie de 20-25 de grade. Pentru a fi transformată în pălincă, acesta trebuie redistilată în cel de-al doilea cazan.
„Aici e ultima etapă, unde am introdus vodca, procedeul durează 4 ore, ca să obținem țuica la 50 de grade", spune Florica Reştea.
Dintr-o 100 de kilograme de prune ies 8 litri de pălincă, spun producătorii. De aceea, prețul unui litru variază între 30-40 de lei.
Pentru că un pahar de pălincă merge de minune alături de o masă copioasă, în Topești tradiția spune că în jarul de sub cazan trebuie pusă la copt o gâscă umplută.
„Tradiția noastră, aici la cazan e ca fiecare om să își aducă o gâscă care se pune într-o tăviță, se acoperă cu noroi de jur împrejur și se ține patru ore în jar ca să se rumenească."
Pălinca de Bihor este lăudată la toate târgurile de produse tradiționale din Europa pentru gustul și tăria ei.
Reporter: Andrada Rește
Operator: Florin Lucuța
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News