8,5 milioane de euro pentru Sănătatea din Bihor
Opt milioane şi jumătate de euro. Este valoarea investiţiilor în sistemul de sănătate din Bihor ce vor fi făcute printr-un proiect transfrontalier câştigat de Consiliul Judeţean, în parteneriat cu administrația județului maghiar Hajdu-Bihar. Cu acești bani vor fi cumpărate, până în 2020, aparatură de ultimă generaţie, echipamente speciale şi un sistem modern de telemedicină. De toate vor beneficia cele două spitale din Oradea și patru unități medicale din judeţ.
Telemedicină cu scandal. Șase aparate de radiologie noi zac nefolosite în spitalele din Bihor
Motivele pentru care românii sunt tot mai nemulțumiți de sistemul de sănătate
Când poate fi periculos postul negru
Temperaturile de vară au dus la apariția căpușelor. Ce recomandă medicii
Cât câștigă asistentele și infirmierele
Pacienţi trimişi la cabinete private pentru că medicii nu vor să lucreze în ambulatoriu
Spitalele se pregătesc în caz de război. Arafat: Deși este puțin probabil, a fi pregătit e obligatoriu
Mărturie din Spitalul Botoșani, după ce a început mega-dosarul de corupție
Angajații de la casele de sănătate renunță la protest
Pe lângă aparatura ce va fi cumpărată pentru spitalele din Oradea, Aleșd, Beiuş, Marghita și Salonta, banii obținuți prin proiectul transfrontalier vor fi folosiți pentru două centre Salvamont-Salvaspeo în Vârtop și Padiș.
În plus, UPU-SMURD Bihor va implementa un sistem de telemedicină care va face posibilă conectarea între unităţile medicale.
Sandor Pasztor, președintele CJ Bihor: "Cele patru oraşe, fiecare va fi echipat cu un sistem de preluare a bolnavilor cu un Roetgen digital ultraperformant şi cu un ecograf care vor transmite datele preluate prin sistemul de telemedicină direct la Spitalul Judeţean din Oradea."
Cea mai mare sumă - 5,2 milioane de euro - va ajunge la cele două mari spitale din Oradea. Şi Facultatea de Medicină şi Farmacie va beneficia de aproape 1,5 milioane de euro, ce vor fi investiți într-o clădire nouă şi în dotări.
Cristian Delcea, din cadrul Primăriei Oradea: "Se ştie că la noi, chiar la nivel naţional, suferim de subfinanţare în acest sistem şi trebuie să lucrăm din toate direcţiile şi să depunem "n" proiecte ca să ne finanţăm întreaga infrastructură."
Autorităţile județene din Bihor şi din Hajdu-Bihar au precizat că investiţiile în sănătate sunt necesare, pentru că alocările de la stat sunt mult sub cele necesare. Dacă în țările occidentale, 9,5% din PIB se îndreaptă spre sistemul medical, în Ungaria "felia" Sănătăţii este de 7,2%, iar în România - doar 4,9%.
Adrian Maghiar, decanul Facultății de Medicină din Oradea: "Singurul care poate fi mulţumit este Ministerul Apărării care primeşte 2% din PIB; în rest, Sănătatea şi Învăţământul primesc mai puţin decât este trecut în Constituţie. Sunt nişte lucruri care ar trebui să îi agite puţin pe parlamentari pentru că sănătatea populaţiei şi educaţia sunt nişte priorităţi oricărui Guvern."
Potrivit Eurostat, speranța de viață în Uniunea Europeană este de 80,6 ani, în Ungaria, aceasta ajunge la 75,7 ani, iar în România la 75 de ani. Cele mai importante cauze ale mortalității în cele două țări vecine sunt afecțiunile cardiovasculare și bolile oncologice.
Zoltan Pajna, președintele CJ Hajdu-Bihar: "Nu vreau să spun prea multe date statistice, însă un lucru este cât se poate de important. Prin accentul pus pe sănătate, pot fi evitate aceste decese şi implicit cauzele acestor decese."
Prin proiectul transfrontalier, părții maghiare îi revin un milion de euro.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News