Live

16 clădiri istorice din Oradea, reabilitate până în 2020. Lucrările vor costa 22 de milioane de lei

Data actualizării: Data publicării:
foto: Oradea în imagini

Încă 22 de milioane de lei sunt investiți la Oradea pentru reabilitarea a 16 clădiri istorice din zonele centrale. Proprietarii au parte de sprijinul autorităților locale care le plătesc proiectul tehnic și le oferă credite fără dobândă. În schimb, la Timişoara, oraşul care peste trei ani va deveni capitală europeană, clădirile istorice se degradează pentru că nu sunt bani de reparaţii.

În spatele Teatrului "Regina Maria" din Oradea se ascund două clădiri de o frumuseţe caracteristică stilului secession care a consacrat oraşul.

"Printre monumentele care urmează să fie reabilitate se numără şi Casele Adorjan, construite între anii 1903 şi 1905, care i-au aparţinut lui Emil Adorjan, o personalitate marcantă a oraşului. Clădirile sunt opera a doi dintre cei mai importanţi arhitecţi maghiari, după planurile cărora a fost ridicat şi Palatul Vulturul Negru", a relatat Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

Alături de cele două case, alte 14 clădiri de pe Corso-ul orădean şi din alte zone centrale vor fi refăcute până la începutul lui 2020. Restaurarea lor va costa 22 de milioane de lei.

"Aproape 3,5 milioane de lei vor fi investite în reabilitarea Palatului Fuschl (foto jos). Acesta este primul palat Art-Nouveau din Oradea şi a fost construit între anii 1902 şi 1903", a transmis Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

Palatul Fuchsl (foto:Oradea Travel)

"Oradea are un număr impresionant de clădiri excepţionale, care o plasează în primele rânduri ale arhitecturii europene de patrimoniu. Cele de la stradă de la vitrină, şi cele puţin mai pe străzi lăturalnice, dar foarte importante şi ele, sunt de mare interes pentru că ridică extraordinar de mult valoarea oraşului", a precizat Ramona Novicov, critic de artă.

Administrația locală se implică în reabilitarea clădirilor istorice prin două măsuri.

"Primăria contribuie cu proiectul tehnic de reabilitare şi, bineînţeles, acolo unde proprietarii nu deţin aceşti bani care reprezintă contribuţia lor pentru reabilitare, primăria să poată să vină cu acel ajutor, acel credit rambursabil în cinci ani", a declarat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Cei care refuză reabilitarea plătesc impozitul majorat cu 500%.

 

La Timișoara, clădirile din centrul orașului care va deveni în 2021 Capitală Culturală Europeană sunt degradate. Majoritatea celor care locuiesc în vechile palate boierești din Piața Victoriei sunt fie chiriași sau pensionari care nu își permit să investească în reabilitarea imobilelor.

„- Cum vi se par clădirile din centrul orașului?
- Destul de urâte. Ar trebui puțin renovate, puțin aranjate."

„Nu sunt întreținute. Dacă te duci într-un oraș ca Barcelona de exemplu, zici că în fiecare zi îs zugrăvite și îș recondiționate casele și e păcat, că arhitectura e tare frumoasă."

Primăria din Timișoara le oferă proprietarilor clădirilor ce trebuie reabilitate 50 la sută din banii necesari, sume ce vor fi restituite municipalității în 10 ani printr-o taxă mărită.

„În Timișoara există aproximativ 14.000 de clădiri istorice. Dintre acestea o mare parte reprezintă un real pericol deoarece în orice moment o bucată de tencuială se poate prăbuși peste un trecător. Probabil că ar trebui, ar trebui să fie obligați să să le repare", a transmis Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24 Timișoara.

În plus, cei care nu își îngrijesc imobilele vor plăti așa-numita taxă de paragină.

Reporteri: Bianca Firezar, Mihai Vălușescu
Operatoir: Ticu Gheorghiţă, George Ștefăniță

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Marș al suporterilor, la Timișoara, la 35 de ani de la Revoluție: „Libertate”, „Jos comuniştii”, „Păcat, păcat, de sângele vărsat”

„Portalul Libertății” de la Timișoara a fost pornit. Ce reprezintă instalația luminosă care va fi mutată în ianuarie la Londra

Grecia va elimina comisioanele și tarifele bancare pentru unele tranzacții cu amănuntul, pentru atenuarea efectelor crizei

ANAF dezminte un fake news privind taxa de 10% pe banii din conturile bancare ale românilor

Partenerii noștri