Cine răspunde pentru prăpădul care n-a mai fost
Alarma s-a dat, neoficial, încă de marți: România va fi lovită de ciclonul Ashley, va fi prăpăd în week-end! Joi, ministrul Mediului, Mircea Fechet, avea deja toate informațiile necesare pentru a pregăti populația pentru posibilul dezastru: Ashley va lovi Oltenia și Muntenia, precipații în cantități mari, debitul Dunării va crește serios. Vineri, ministrul afișa o mină gravă: ciclonul “va mătura” România de vest la est. Sâmbătă noaptea, Fechet pornise deja în turneu prin țară. De la volanul mașinii, ministrul își continua previziunile sumbre: “Am mare încredere în cei care sunt pe poziții. Încep ziua cu Brașov, unde ne așteptăm și la 70 l/mp. Voi încerca să ajung în cât mai multe zone în care colegii mei lucrează. Nu fac neapărat control, ci încerc să dau un exemplu și să ofer un plus de energie. Ne dorim ca la finalul acestei perioade să constatăm că am diminuat la maximum posibilele pagube și să nu pierdem nicio viață”.
La centru, continuau de zor pregătirile anticiclon. Un document intern al Poliției Române avertiza structurile din teritoriu: „Având în vedere avertizările meteorologice pentru perioada 27.09.2024 – 29.09.2024, teritoriul României va fi tranzitat de furtuna «Ashley», un ciclon format de un curent de aer polar maritim. (…) Având în vedere faptul că în cursul zilei de 29.09.2024 epicentrul furtunii precizate anterior va fi în zona metropolitană a municipiului București, vă adresăm rugămintea de a dispune lucrătorilor din subordine ca la finalul programului de muncă să se asigure că toate ferestrele sunt închise, pentru a evita producerea unor eventuale pagube materiale”. Autoritățile continuau să se refere la Ashley, deși meteorologii anunțaseră încă de joi că nu despre acest ciclon este vorba. Un ciclon fără nume n-avea însă nicio noimă pentru guvernanții pregătiți să înfrunte iminentul dezastru. Duminică dimineața, toată țara era în alertă maximă. Ședințe operative s-au ținut la prima oră atât la Ministerul de Interne, cât și la Ministerul Mediului. Pe lângă mobilizarea generală în teritoriu, a fost anunțată și evacuarea locuitorilor din satele care urmau să fie sub ape.
La prânz, au venit și mesajele Ro-Alert pentru București și Ilfov: locuitorii din zonă erau avertizați că, de la ora 15, “sunt prognozate fenomene meteo extreme, repetitive, inclusiv pe timpul nopții”. Oamenii erau sfătuiți să stea în case sau să evite zonele cu mulți copaci sau stâlpii de curent electric. În jur de 15, a început într-adevăr să plouă. Încet. Și a plouat așa până la 20, când s-a oprit. De tot.
Iar apoi a început furtuna de bancuri pe rețele sociale. Autoritățile și presa, grav luat în bășcălie. De data aceasta, am fost pregătiți, dar ciclonul n-a mai venit. I-am intervievat, duminică seara, pe directoarea ANM Elena Mateescu și pe șeful DSU, Raed Arafat. Niciunul dintre ei nu și-a nunțat poziția. În București, nu fuseseră decât câteva incidente (subsoluri inundate și o mașină căzută într-o groapă acoperită de apă). Nu știam însă ce va fi noaptea, mai ales că se anunțaseră, în jurul orei 20, evacuări ale populației în zone din patru județene.
Oricât am căuta explicații pentru ce s-a întâmplat, de fapt, săptămâna trecută, un fapt este evident: de frică, autoritățile au suprareacționat. Da, meteorologia nu poate face predicții exacte pentru perioade lungi. Da, e bine că autoritățile au fost în gardă și că nu au mai murit oameni sub puhoiul apelor. Da, e corect să fie date mesaje Ro-Alert, care să prevină populația. Dar când vezi că răul nu se mai produce, corect e să avertizezi cetățenii și să elimini panica. Cine a împiedicat ANM sau Guvernul ca, atunci, când au văzut că vom fi feriți de ciclon, să anunțe public acest lucru? De ce n-a existat o comunicare oficială din oră în oră sau la câteva ore, despre modificarea traseului sau diminuarea efectelor ploilor, așa cum se întâmplă în SUA, unde vezi în timp real unde se îndreaptă uraganul/ciclonul? Rezultatul acestui heirup guvernamental - scăderea încrederii în autorități și alimentarea conspirațiilor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News