Live

Editorial România contra Coronavirus

Mihai Tudose Data actualizării: Data publicării:
Sursa Mihai Tudose/Facebook

Lebăda neagră este, de fapt, un liliac, în acest an. Și nu doar la noi. Evenimentul complet neprevăzut, care dă peste cap socotelile politicienilor, e pe cale să devină pandemie. O provocare globală, care va afecta, mai devreme sau mai târziu, și România. Suntem pregătiți să-i facem față? Ce avem de făcut? Orice altceva, numai politică nu.

Pornit - spun cercetătorii - de la lilieci, la fel ca precedentele epidemii SARS (2001-2003) și MERS (2012), COVID-19 afectează peste 80.000 de oameni din 37 de țări și a ucis până acum peste 2700 de persoane, conform datelor centralizate de universitatea americană Johns Hopkins, care actualizează în timp real o hartă interactivă a propagării coronavirusului.

Ieri, Comisia Europeană a mobilizat 232 milioane de euro pentru combaterea urgenței sanitare, destinați în special cercetării pentru descoperirea unui vaccin și Organizației Mondiale a Sănătății. Tot ieri, președintele Trump a cerut Congresului SUA aprobarea alocării a 2,5 miliarde de dolari pentru a contracara coronavirusul, din care 1 miliard pentru accelerarea dezvoltării unui vaccin.

Diferența dintre cele două sume nu ține, din păcate, de posibilități, ci de modul de înțelegere a priorităților. SUA înregistrează, deocamdată, 53 de cazuri de contaminare, fără victime, iar Italia 270, din care 7 au decedat.

La nivelul Comisiei Europene, se manifestă, pe această temă, o gravă lipsă de reacție, coordonare și hotărâre în fața provocării grave ce depășește accelerat granițele. Deocamdată, 7 state membre ale Uniunii raportează îmbolnăviri și e de așteptat ca deplasările în cursul vacanței școlare din Europa, din această săptămână, să răspândească virusul.

Ce-i de făcut? Precedentul italian trebuie să servească drept avertisment sever pentru toți factorii responsabili în materie. Premierul Conte a indicat, azi, că, în cazul unui spital din Lombardia, n-au fost respectate măsurile de siguranță prevăzute în protocoalele de prevenție pentru astfel de cazuri. Disfuncționalitatea a dus la contaminarea unei părți a personalului medical și face din Italia a treia țară cea mai afectată din lume de coronavirus.

Cum stă România? Convocarea CSAT pentru mâine arată o ordine corectă a priorităților din partea factorilor de decizie. Însă criza sanitară ne prinde vulnerabili din cauza unui interimat guvernamental artificial și neinspirat provocat, într-o situație ce riscă să aibă un caracter de urgență. Asta, peste situația existentă în sistemul medical românesc, care nu era chiar roză, făcând față cu greu cazuisticii cotidiene.

Este nevoie urgentă de un guvern care să gestioneze corect criza coronavirusului și nu de un ”arbitru” care să urmărească ”atent și onest” cine câștigă o eventuală luptă între coronavirusul străin și nosocomiala băștinașă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicușor Dan: „Ieșirea unui partid din coaliție ne-ar lăsa cu un sprijin parlamentar șubred”. Ce spune primarul despre Călin Georgescu

Elena Lasconi, despre principiile agreate de PSD, PNL, UDMR și minorități: Nu am primit răspuns despre cum arată bugetul pe 2025

Ce au agreat PSD, PNL, UDMR și minoritățile după discuțiile de la Guvern. USR nu este menționat în comunicat

Culisele discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR și USR. Mesajele Elenei Lasconi au fost ignorate pe WhatsApp

Partenerii noștri