Live

Cine plătește pensiile

Cristian Seidler Data publicării:
Deputatul USR Cristian Seidler. Foto: Arhivă personală

Cine plătește pensiile? Tu, cel care lucrezi. Cu un sfert din munca ta, tu plătești toate pensiile. Nu premierul, nu ministrul pensiilor și salariilor la stat, nu ministrul finanțelor. N-aduc ei bani de-acasă, ei vin cu o falsă grijă pentru seniori, dar cu un interes numai pentru votul pensionarilor. Chiar și așa, după 33 de ani de PSDism și PNLism, pensiile din România sunt printre cele mai mici din UE și prea mulți pensionari sunt la limita sărăciei. Nu și cei speciali.

Copiii tăi vor plăti și ei pensiile de azi. Din cauză că un sfert din valoarea muncii tale lună de lună nu e suficient, statul împrumută bani pe care îi vor achita și urmașii tăi. Anul viitor, cel puțin 25 de miliarde de lei vor fi împrumutați doar pentru plata pensiilor. Poate chiar 40. De miliarde. De lei. Plus alte 16 miliarde de lei, buget record pentru pensiile speciale. Mai poți? N-au bani destui din cauză că vreo 6 milioane de români sunt angajați și plătesc contribuții la pensii în Spania, Italia sau alte țări unde i-au alungat guvernele PSD și PNL din trecut.

Cei ca tine de obicei nu votează, așa că nu contezi pentru PSD și PNL. Dar cei mai mulți dintre pensionari votează. Calculul guvernanților e simplu: tu și copiii tăi plătiți, pensionarii sunt duși cu zăhărelul, Ciolacu și Ciucă încasează voturile. Ciucă încasează și o pensie specială, mai specială chiar decât alții care au avut aceeași funcție ca el înainte de pensionare. Și, pentru că de anul viitor pensiile speciale se vor impozita puțin, pensia lui va... crește. Că nu îi ajungeau 18.500 de lei lunar. Da, e un sistem de impozitare foooarte bine gândit care va face ca pensia lui specială netă, după creșterea cu rata inflației, să crească cu 100 de lei. Tot din banii tăi și a copiilor tăi.

Acum un adevăr dureros și pentru pensionari: chiar și după ce trag 7 piei de pe cei care lucrează azi, chiar și după ce le îndatorează până și copiii, tot nu au suficienți bani pentru pensii, așa cum au promis. Respectul pentru pensionari începe cu rostirea adevărurilor și împotrivirea la minciuna transformată în lege. Respect înseamnă să nu îi pui pe drumuri după tot felul de adeverințe din arhive mucegăite sau să îi ții în procese ani de zile ca să își câștige câteva zeci de lei în plus la pensie. Respect înseamnă să calculezi pensiile specialilor la fel cu ale celor obișnuiți. Respect înseamnă nu doar să constați o dată la 10 ani că sistemul pensiilor de invaliditate este fraudat, ci să oprești efectiv frauda celor pe care, de fapt, îi doare doar în cot.

Revenind la bani, Banca Mondială a spus Guvernului că în 2024 ar avea nevoie de 146 de miliarde de lei, incluzând deja celebra recalculare din toamnă. Ei au alocat cu 15 miliarde de lei mai puțin. Ce vor face, cum vor explica asta nici ei nu știu încă și o dau din colț în colț de fiecare dată când îi întrebăm. Dar, s-au asigurat că, în caz de panică financiară maximă, au o scăpare: să crească taxele pe muncă. Da, sfertul acela care nu le ajunge ar putea fi mai mult decât un sfert. Asta au pus în noua lege a pensiilor și asta au renegociat deștepții de la guvernare în noul PNRR: să poată, la o adică, să crească taxele pe muncă.

Tu mai poți să plătești, dar să nu votezi?

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”

Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Partenerii noștri