Mutarea ambasadei. Tăcerea suspectă a lui Meleşcanu şi Ciamba
Doi dintre titularii celor mai sensibile poziţii din diplomaţia românească ar avea cu siguranţă multe de spus pe tema scandalului anului de la Bucureşti. Interesant, însă, nu e doar ceea ce ar avea de comunicat, ci mai ales ce motive i-au făcut să nu zică nimic atâta timp.
"Ministerul Afacerilor Externe precizează că a fost lansat un proces de analiză și evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Reiterăm că prin acest demers se are în vedere un proces cuprinzător de analiză interinstituțională, cu includerea și consultarea tuturor instituțiilor și actorilor relevanți, conform Constituției și legilor în vigoare", sună unul din paragrafele comunicatului de presă postat de MAE, pe site-ul său, în 20 aprilie. Un alt paragraf subliniază că "în mod tradițional, România a avut o poziție echilibrată în gestionarea dosarului israeliano-palestinian, fapt confirmat inclusiv de recunoașterea, în plan bilateral, de mai bine de trei decenii a statului palestinian" (comunicatul complet - AICI).
Atât, nimic mai mult! Niciun alt semnal oficial nu a venit dinspre MAE pe tema relocării ambasadei la Ierusalim, deşi în ultimele şapte zile tema s-a umflat de la oră la oră, apogeul scandalului a coincis cu declanşarea unei crize politice cu aspecte fără precedent, iar numele secretarului de stat George Ciamba a fost vehiculat pe mai multe canale neoficiale ca având de-a face cu documentul.
De altfel, având în vedere acest din urmă detaliu, tăcerea MAE devine cu atât mai suspectă şi dăunătoare imaginii instituţiei cu cât George Ciamba ocupă o poziţie importantă în aparatul diplomatic... şi nu doar atât: este secretar de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic în Ministerul Afacerilor Externe, iar numele său a mai apărut în presă în ipostaze controversate, printre ele şi aceea de apropiat al liderului PSD, Liviu Dragnea.
Aşadar, şi George Ciamba, şi Teodor Meleşcanu, şi departamentul de presă al Ministerului Afacerilor Externe sunt datori să dea, cât mai rapid, explicaţiile cele mai detaliate despre povestea relocării Ambasadei României de la Tel Aviv. Cum a apărut ideea?
Cu cine s-a discutat? Cu cine nu s-a discutat? Cu cine trebuia să se discute şi nu s-a discutat? Cine şi ce contribuţie a avut? Mai adăugaţi şi dumneavoastră.
Între timp, foşti miniştri de Externe şi experţi în domeniul politicii externe şi securităţii desfiinţează, pe formă şi pe fond, demersul asumat de Dragnea şi Dăncilă şi cauţionat, prin tăcerea apăsătoare, de MAE, ministrul de resort şi un secretar de stat.
Iar faptele vorbesc de la sine:
-la nivelul Guvernului a fost discutat un momorandum pe o temă extrem de sensibilă, dar despre conţinutul şi chiar parcursul concret pe care l-a avut documentul nu se ştie mai nimic; preşedintele îl numeşte "memorandum secret de politică externă"
-premierul Viorica Dăncilă şi liderul PSD, Liviu Dragnea, s-au deplasat în Israel şi ambii au recunoscut că au discutat subiectul la cel mai înalt nivel, în condiţiile în care Preşedinţia şi opinia publică de la Bucureşti au fost ţinute în beznă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News