Live

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Este viitorul pro-european al Republicii Moldova în pericol?

Data publicării:
Jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

„Este viitorul pro-european al Republicii Moldova în pericol?”, o întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. Florin Negruțiu comentează că „referendumul din Moldova ar fi trebuit să fie un prim pas decisiv spre Europa, dar rezultatul la limită, salvat de diaspora, pune sub semnul întrebării legitimitatea acestui drum.” Claudiu Pândaru subliniază că „în condițiile în care majoritatea celor care locuiesc în granițele Moldovei nu au votat pentru parcursul european, rămâne întrebarea: își mai dorește Uniunea Europeană să primească o țară în care jumătate din cetățeni nu susțin acest drum?”

Claudiu Pândaru: Surpriză în Republica Moldova, Florin. Am avut parte de o victorie sau de o înfrângere a forțelor pro-europene în alegerile prezidențiale și referendum?

Florin Negruțiu: Eu consider că este un eșec, chiar dacă referendumul a trecut la mustață, salvat de diaspora. Sunt unii care consideră că, gata, dacă s-a votat „DA" la referendum, situația e rezolvată și Moldova va intra în Uniunea Europeană. Nici vorbă de așa ceva. Acest referendum ar fi trebuit să fie un prim pas, primul pas pe un drum foarte complicat și presărat cu multe capcane, plin de dificultăți pe care le pune Rusia în față. Rusia nu va accepta niciodată ca Republica Moldova să iasă din ceea ce numește „lumea rusă." Moldova se înscrie în această definiție a lumii ruse. Își închipuie cineva că Putin va da drumul Moldovei să se îndrepte spre Vest? Acest prim pas ar fi trebuit să fie unul decisiv și hotărâtor.

Referendumul ar fi trebuit validat cu un procent zdrobitor de „DA", ca să poți să te lupți cu toată această armată a lui Putin, cu tot acest monstru creat de Federația Rusă în Republica Moldova – coligări, corupți, proruși, o mare parte a populației care găsește mai ușor drumul spre Moscova decât spre Bruxelles. Faptul că referendumul a trecut doar în al 12-lea ceas, salvat de ultimele voturi numărate din diaspora, îți arată că are mari probleme de legitimitate. Realitatea este că Moldova, din interiorul granițelor, a votat masiv „Nu," iar celor care au votat li se adaugă și cei care au boicotat referendumul. Partida anti-europeană în acest moment în Republica Moldova este majoritară. Maia Sandu ar fi avut nevoie de o susținere proeuropeană foarte consistentă, nu doar pentru realegerea sa, ci și pentru a fixa, odată pentru totdeauna, parcursul spre Vest al Moldovei.

Claudiu Pândaru: Este, cred, o întrebare de pus, chiar dacă sună cinic și s-ar putea ca multora să nu le fie pe plac. Dar mulți dintre moldoveni ar trebui să își pună întrebarea: Uniunea Europeană își mai dorește ca Moldova să vină alături, atâta timp cât majoritatea celor care au ieșit la vot din Republica Moldova, repet, din Republica Moldova, nu vor? Realitatea cifrelor asta ne arată, din varii motive: generații care s-au născut sub comunism, propaganda rusă. Rămâne această întrebare, pentru că cetățenii moldoveni au fost întrebați dacă vor acest drum european. Pe de altă parte, Uniunea Europeană ar trebui să se întrebe dacă dorește să primească în interiorul granițelor sale o țară în care peste jumătate dintre cetățenii ce locuiesc între granițele acelui stat nu susțin acest drum.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Este schema Hrebenciuc un pericol real în alegerile prezidențiale?

Alexandr Stoianoglo acuză că organele de drept din Republica Moldova ar fi „presate să execute acţiuni ilegale, în interes politic”

Un „ofițer care își respectă meseria” a trimis jurnaliștilor din R.Moldova o listă cu mii de susținători ai lui Șor: „Ne râd în față”

VIDEO: Cum s-a votat la un azil de bătrâni din Moldova. Un medic, filmat când alege el în locul oamenilor. „Dar vă simțiți bine acasă?”

Partenerii noștri