Live

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Este schema Hrebenciuc un pericol real în alegerile prezidențiale?

Claudiu Pândaru Data publicării:
Florin Negruțiu și Claudiu Pândaru, jurnaliști Digi24

„Este schema Hrebenciuc un pericol real în alegerile prezidențiale?”, o întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. Florin Negruțiu comentează că „schema Hrebenciuc, folosită pentru a-l aduce pe George Simion în turul doi, este discutată de un an de zile la PSD, cu scopul de a-l face pe Ciolacu să pară o variantă mai rezonabilă.” Claudiu Pândaru subliniază că „dacă scenariul se concretizează, România ar putea avea un Parlament dominat de partide extremiste, ceea ce ar putea reprezenta un risc major pentru democrația și parcursul european al țării.”

Claudiu Pândaru: Nicolae Ciucă, dar și alți lideri ai Partidului Național Liberal acuză PSD că vrea să pună în aplicare planul Hrebenciuc. Viorel Hrebenciuc, ați auzit bine, un politician din vremurile vechi despre care liberalii spun acum că s-ar fi întors și complotează împreună cu conducerea Partidului Social Democrat pentru a-l împinge pe George Simion în turul doi al alegerilor prezidențiale. Florin, ce părere ai?

Florin Negruțiu: Acum, dacă s-a întors Viorel Hrebenciuc fizic sau doar ca spirit la Partidul Social Democrat, n-avem de unde să știm. Nu știm cine stă în urechea lui Marcel Ciolacu și cu cine vorbește, dar cu certitudine schema Hrebenciuc este discutată de un an de zile, cel puțin la PSD. Asta înseamnă repetarea scenariului Iliescu-Vadim. I se spune schema Hrebenciuc pentru că el a gândit-o în 2000: să-l ajutăm pe Vadim să ajungă în turul doi, ca lumea să-l voteze pe Ion Iliescu ca variantă mai rezonabilă, ceea ce s-a și întâmplat. A fost o reușită această stratagemă electorală. Acum, faptul că ea a fost denunțată de Gigi Becali și de PNL nu înseamnă că este și acoperită de realitate, pentru că sursele nu sunt inocente.

Gigi Becali, de-abia intrat în politica mare la AUR, probabil vrea să își dea importanță, să le spună celor din partid că este în centrul marilor jocuri politice, iar cei de la PNL vor să ni-l prezinte pe Nicolae Ciucă drept candidat unic și cu șanse al dreptei anti-PSD. Prin urmare, votați-l pe Ciucă, pentru că e singurul cu șanse. Deloc întâmplător, în ziua dezvăluirii, a apărut și un sondaj făcut de Gușă și Pieleanu, în care Ciucă avansase spectaculos de pe locul patru pe locul doi, motiv pentru liberali să o evite pe Elena Lasconi să se retragă și să-i dea voturile lui Nicolae Ciucă. Dacă această schemă este gândită de Hrebenciuc sau de consilieri mai tineri, n-am de unde să știu.

Însă, așa cum ți-am spus cu certitudine, ei se gândesc la scenariul ăsta bazându-se pe faptul că George Simion ar fi cel mai ușor de bătut în turul doi, spre deosebire de ceilalți candidați care ar avea șanse chiar să-l bată pe Marcel Ciolacu în turul doi. De asta se discută, se analizează și, eventual, chiar i se va acorda un ajutor lui George Simion să ajungă în turul doi. Realitatea este că schema a funcționat în 2000. Nu știu dacă ea va mai funcționa în 2024, pentru că lucrurile s-au schimbat radical în societate. Uită-te la cum votează diaspora, uită-te cine sunt influencerii pe rețelele sociale, uită-te cum votează generația TikTok și ce modele își ia această generație de pe rețelele sociale. Un astfel de scenariu în care împingi un candidat extremist și antieuropean în turul doi mi se pare un gest foarte iresponsabil, care la un moment dat s-ar putea să lucreze împotriva ta. De asta cred că este iresponsabilă o astfel de încercare de a face blat cu voturile oamenilor.

Claudiu Pândaru: Iar dacă scenariul ăsta există și Partidul Social Democrat chiar vrea sau va pune umărul ca George Simion să intre în turul doi, consecințele concrete le vom vedea o săptămână mai târziu, după primul tur. Un AUR și alte partide extremiste intrate în Parlament cu procente semnificative ar putea transforma Parlamentul României, cu 30% sau mai mult de membri proveniți de pe listele unor astfel de partide extremiste. Nu doar președinția este miza în aceste alegeri. Pentru domnii Ciolacu, Ciucă, Simion, miza foarte mare pentru democrația din România o constituie și alegerile parlamentare. În Parlament se fac legi care pot bloca parcursul european al României, care pot întoarce bucăți importante din legislație și din câștigurile lente, mult prea lente, pe care le-a avut această societate de când face parte din familia europeană, familia euroatlantică.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Este viitorul pro-european al Republicii Moldova în pericol?

Cum a rezistat coaliția PSD-PNL trei ani. „Au știut în ce situație sunt. Nu e aceeași ca în 2014, cu USL”. Rolul jucat de Iohannis

Primarul din Ploiești, reținut, într-un dosar de șantaj, șpăgi și purtare abuzivă. PSD Prahova anunță că nu mai era în partid

George Simion: Nea Gigi mi-a spus tot, e iscoada perfectă. PSD-ul „frecventabil” e ca cel al lui Năstase și Dragnea, aceleași metehne

Partenerii noștri