Live

Interzicerea RT și Sputnik un atac la libera exprimare sau sistemul imunitar al democrației?

Mihai Alexandru Hash Data actualizării: Data publicării:
Mihai Alexandru Hash. Foto: Mihai Alexandru Hash/ Facebook

Ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, UE a decis interzicerea în spațiul comunitar a două importante platforme de presă din Rusia: Sputnik și RT (Russia Today). Și discuția care bineînțeles că a început, a fost dacă nu cumva acest lucru este o îngrădire a dreptului la liberă exprimare. Și într-adevăr, e o bună întrebare. Unde se termină libera exprimare și începe pericolul pentru societate?

Adică dacă mai țineți minte, acum câțiva ani, vloggerul Colo a fost arestat preventiv și a primit interdicție de a mai posta public câteva luni din cauza unor clipuri de ale lui mai vechi în care prin exprimarea sa, parcă îndemna la viol împotriva minorilor. În acele luni de proces în care cazul Colo a fost pe toate platformele de presă și social media, societatea a înțeles (poate pentru prima oară) că totuși libera asta exprimare are o limită. Și anume atunci când exprimarea ta este contrar interesului și sigurantei publicului ea devine periculoasă și sistemul imunitar al societății intervine și te sancționează.

Acestea fiind spuse, presa si media au devenit arme. Nu mai e doar jurnalism sau opinie. Sunt instrumente de manipulare și deformare a opiniei publice și trebuie tratate ca atare. Propaganda media si social media au scos Marea Britanie din UE, l-au ajutat pe Trump sa devină președinte în 2016, și au adus la putere dictatori wannabe ca Orban din Panonia, Bolsonaro din Amazon sau Sultanul Erdogan. Și nimeni nu este mai conștient de puterea pe care media și social media le au decât Putin. Tocmai de-asta finanțează din bani publici ferme de troli și trusturi de presă a căror singură misiune este destabilizarea vestului.

Media este folosită ca armă de subjugare a opiniei publice, de control si manipulare. Este unealta preferată de dictatorii din toata lumea și puterea pe care ti-o poate da este totală.

Tocmai de aceea, pe principiul separării puterilor în stat și media ar trebui tratată ca orice alta mare putere. La fel cum dacă un șef de partid sau ministru vrea să știrbească principiile democratice sau libertatea cetățenilor, institutiile statului intervin.

Din nefericire CNA, instituția care supraveghează audiovizualul în România nu pare să vrea sau să aibă autoritatea necesară pentru a lua măsuri împotriva trusturilor care prezintă știri false sau dezinformare.

Bineînțeles este o linie foarte fină între cenzură și pericol social.

Însă vă întreb pe voi. Este sau nu normal să fii sancționat dacă ideile și narativa ta sunt dăunătoare pentru societate? Imaginați-vă că de mâine ne trezim cu un specimen ca Șoșoacă ce postează pe social media numai conținut care îndeamnă oamenii la suicid. Și chiar organizează suicide în masă cu urmaritorii ei. Ar trebui oprit un astfel de om? Unde se oprește libera exprimare și unde începe pericolul pentru societate?

Principiul este foarte simplu și este cel al democrației. Poți sa faci ce vrei tu atâta timp cât nu îi faci rău celui de lângă tine.

La fel se aplică și cand vecinul tău dă muzica tare noaptea. Chemi poliția și petrecărețul nocturn își ia amendă. Nu pentru genul muzical pe care îl ascultă ci pentru că le face rău celorlalți cetățeni creându-le disconfort.

Deci da! RT și Sputnik nu au ce cauta în Europa. Sunt aparate propagandistice ale Rusiei menite sa destabilizeze vestul și orice prepuber cu un laptop poate dovedi asta.

Ori dacă ținem la pacea de care ne bucurăm și la valorile democratice, trebuie să le apărăm. Democrația nu se ține singură. Trebuie să muncim cu toții pentru a o păstra.

În 1787 la finalul Convenției Constituționale din SUA cand Benjamin Franklin ieșea de pe portile Independence Hall unde a avut loc definitivarea constituției și a formei de guvernământ Americane, cineva a strigat “Doctore ce avem? Republică sau monarhie?”

La care Franklin a răspuns: “O republică, dacă o puteți păstra”

Cuvintele astea conțin un adevăr fundamental pe care noi românii abia acum începem să îl înțelegem. Democrația și libertatea de care ne bucurăm nu sunt intrinseci, nu sunt automate. Aceste valori trebuie întreținute și apărate. Uitati-va numai la ucraineni cu câtă îndârjire luptă pentru a-și apăra libertatea. O libertate de care se bucură abia de 30 de ani. O frântură în lunga istorie totalitaristă a acelei zone. Și uite la ei ce disperați sunt să o apere. O dată ce ai prins gustul libertății nu te mai poți întoarce la tiranie si control absolut.

Un regim totalitar îți spune ce să gândești, ce ai voie să spui, ce să mănânci și cum să-ți trăiești viața. Și unii oameni, în special cei care încă regretă comunismul, preferă să trăiască așa. Preferă să li se spună ce sa facă și să nu fie responsabili de propriile vieți.

Democrația însă e un proces. E un proces la care trebuie să luăm cu toții parte. Înseamnă responsabilitate și bun simț din partea tuturor membrilor societății. Pentru ca puterea e în mâna poporului. O spune chiar numele: Demos (popor) Cratos (putere).

Democrația nu este un sistem perfect însă momentan este cel mai bun pe care-l avem.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Partenerii noștri