Live

Editorial În Afganistan, apărăm și siguranța României

Mircea Geoana Data actualizării: Data publicării:

A venit timpul pentru pace în Afganistan. Poporul afgan trebuie să se unească în a urmări o pace durabilă, iar noi, Aliați și parteneri NATO, deopotrivă, trebuie să continuăm să fim alături de acesta, așa cum o facem din 2001. Sprijinul nostru este crucial pentru succesul procesului de pace.

Înainte de toate, nu trebuie să uităm de ce ne aflam în Afganistan: de aici a pregătit și a lansat Al-Qaeda groaznicele acte teroriste din 11 septembrie împotriva Statelor Unite. Aproape 3.000 de persoane din peste 90 de țări au fost ucise, printre care și români. Aceasta nu a fost doar o amenințare pentru Statele Unite, ci o amenințare pentru noi toți.

La acea vreme, eram ministru de externe și încă îmi amintesc șocul acelei zile, dar și expresia solidarității aliate. În doar câteva ore, NATO a declanșat clauza pentru apărarea noastră colectivă, articolul 5, care declară atacurile împotriva Statelor Unite un atac împotriva tuturor aliaților NATO. În doar câteva zile, avioanele NATO patrulau cerul american și în doar câteva săptămâni, trupele din țările NATO au fost dislocate în Afganistan, pentru a se asigura că nu va mai fi niciodată un loc sigur pentru teroriștii internaționali care ne vor ataca teritoriile naționale.

De atunci, sute de mii de trupe din state aliate și partenere ale NATO, inclusiv România, au servit pe pământ afgan. Peste 3.000 dintre ei au și-au dat viața pentru securitatea noastră. Aceasta include 25 de soldați români curajoși. Jertfa lor nu a fost în zadar. Trebuie să stam in continuare alaturi de afghani pentru a crea condiții pentru o pace durabilă, ceea ce va contribui și la securitatea noastră.

Contribuția României este una dintre cei mai cele mai substanțiale și îndelungate dintre eforturile NATO în Afganistan, în special în dificila regiune Kandahar. România a demonstrat astfel o abordare de lider și un angajament deosebit în lupta împotriva terorismului, iar vitejia și profesionalismul forțelor armate române au fost recunoscute de toți aliații NATO.

Chiar înainte de a deveni membru NATO în 2004, România a participat la misiunea de luptă a Alianței, din 2003, din Afganistan. De asemenea, a oferit forțelor de securitate afgane aproape 1,5 milioane USD, prin fondul dedicat acestora, în valoare de 3 miliarde USD. Astăzi, România rămâne unul dintre cei mai mari contribuitori la misiunea de instruire a NATO, cu aproape 800 militari aflați pe teren.

Datorită sprijinului NATO, forțele afgane au devenit mai puternice și au dobândit un grad de profesionalism mai ridicat. Ajutându-i să furnizeze un nivel superior de securitate, Alianța a generat fundamentul unor progrese enorme - din punct de vedere politic, economic și social. Afganistanul este o țară diferită în prezent și lucruri care ar fi fost de neimaginat înainte de 2001 sunt acum o realitate. Există o scenă mediatică vibrantă, milioane de copii afgani - inclusiv fete – au acces la educație, iar femeile sunt reprezentate la toate nivelurile vieții afgane.

Nu doar comunitatea internațională, dar mai ales societatea civilă afgană este hotărâtă să păstreze aceste câștiguri. Pentru că prețul păcii nu poate fi sacrificarea progresului. Mai este mult de parcurs și calea nu va fi simplă sau lipsită de obstacole, dar Afganistanul este mai aproape ca niciodată de a vedea sfârșitul multor ani de vărsare de sânge. În ultimele zile, am văzut o reducere semnificativa a violenței, urmată însă recent de noi atacuri ale talibanilor. Aceste acte de violență nu fac decât să submineze procesul de pace.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost la Kabul alături de secretarul apărării al SUA, Mark Esper, pentru a marca semnarea acordului american cu Afganistan alături de președintele afgan Ghani. În acest context, mesajul său a fost cât se poate de clar că NATO este pregătit să reducă nivelul trupelor noastre în sprijinul procesului de pace. Pentru că avem un principiu clar : aliații NATO au intrat împreună în Afganistan, ne vom ajusta prezența împreună, iar când va fi momentul, vom pleca împreună.
Nu ne-am propus niciodată să rămânem în Afganistan pentru totdeauna. Afganii înșiși trebuie să decidă asupra viitorului lor, dar atunci când forțele internaționale vor pleca în cele din urmă, trebuie să ne asigurăm că nu permitem revenirea teroriștilor internaționali.

Orice ajustări pe care le vom face posturii noastre de forță în sprijinul procesului de pace vor fi de aceea condiționale. Astfel, vom rămâne vigilenți și vom evalua condițiile pe teren la fiecare pas. Una din condițiile importante este o reducere semnificativa a violenței. Ori, după o săptamână de relativă acalmie, am văzut recent reluarea atacurilor de către talibani. Talibanii trebuie să-și mențină angajamentele, pentru că asemenea atacuri nu fac decât să submineze procesul de pace.

Aliații și partenerii NATO rămân alături de militarii afghani, demonstrând angajamentul față de viitorul și securitatea pe termen lung a Afganistanului. România și-a câștigat, cu mari eforturi, sacrificii și perseverență, un renume de Aliat capabil, influent și respectat. Acum, în acest moment critic, trebuie să continuam sa sprijinim progresul pentru care NATO și poporul afgan au luptat cu atâta determinare și curaj. Trebuie să ajutăm Afganistanul să profite de această oportunitate istorică pentru pace. Pentru securitatea lor și a noastră.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Înaintea marelui meci, Mike Tyson le-a arătat tuturor în ce formă fizică e, la 58 de ani! ”Ce-o fi fost în capul meu?”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA deschid o bază antiaeriană în Polonia, ca parte a unui sistem mai amplu. Cum a reacționat Kremlinul

„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa

Birchall, după ce Geoană a acuzat-o că a filmat clipul în care fostul lider PSD apare primind bani pentru campanie: „Minte cum respiră”

Fost comandant NATO, despre planul lui Trump pentru Ucraina: Putin va rămâne cu 20% din teritoriu

Partenerii noștri