Live

Greșeala este iminentă. Lecțiile sunt opționale

George Tuță Data actualizării: Data publicării:
George Tuță, deputat PNL

Dacă nu ai petrecut ultimii ani într-un loc pustiu, fără conexiune de internet, sigur ai primit cel puțin un comentariu care să-ți pună încrederea în umanitate la îndoială. Cancel culture este cel mai recent trend de activism online, care poate fi rezumat în discreditarea publică a unei persoane sau a unei întâmplări. Fenomenul este cel mai adesea întâlnit pe rețelele sociale, însă anularea selectivă a lucrurilor care nu ne convin e veche de când lumea și depășește bariera internetului.

Să luăm un exemplu recent. Luni a debutat prima sesiune parlamentară din acest mandat. Tema principală – respingerea prevederilor propuse de vechiul Parlament. Am studiat legile respinse și pot să afirm că sunt pline de erori. Dar dacă rămânem la stadiul de ,,ai greșit, ești prost”, n-am învățat nimic. Riscul pe care îl aduce ,,cancel culture” este de a ne încuraja să ne oprim la prima reacție.

Eu sunt pasionat de inovare, pe care o definesc ca fiind procesul de a ajunge de la idee la factură. În inovare, la fel ca și în antreprenoriat, greșeala este iminentă. Din punctul meu de vedere, e important să greșim. E chiar de încurajat. Ce contează e cum greșim și cum transformăm greșeala în ceva benefic. Aici intervine ,,failure culture”, sau cultura eșecului.

Nu toate greșelile sunt egale. Harvard Business Review plasează greșelile pe un spectru, de la cele mai ,,vinovate”, la cele demne de laudă. Dacă greșești din încăpățânarea de a nu respecta o normă, e mult mai grav decât atunci când greșești în timp ce conduci un experiment explorativ.

Trebuie să creăm sisteme care să încurajeze, ba chiar să recompenseze, greșelile de la capătul pozitiv al spectrului. O cultură a eșecului înseamnă să nu mai vorbim în termeni de vină, ci de responsabilitate. E datoria noastră să luăm inițiative, cu riscul de a o da în bară, cât timp operăm într-un mediu controlat, unde riscurile sunt cunoscute și pagubele gestionabile. Doar așa putem ajunge la inovare și putem culege roadele materiale ale gândirii libere.

O să închei cu o vorbă din lumea start-upurilor: ,,Fail fast in order to succeed sooner”.
Cu cu alte cuvinte: Ai greșit? Aplauze! Ești mai aproape de soluție.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicușor Dan: „Ieșirea unui partid din coaliție ne-ar lăsa cu un sprijin parlamentar șubred”. Ce spune primarul despre Călin Georgescu

Elena Lasconi, despre principiile agreate de PSD, PNL, UDMR și minorități: Nu am primit răspuns despre cum arată bugetul pe 2025

Ce au agreat PSD, PNL, UDMR și minoritățile după discuțiile de la Guvern. USR nu este menționat în comunicat

Culisele discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR și USR. Mesajele Elenei Lasconi au fost ignorate pe WhatsApp

Partenerii noștri