Live

De ce este vitală modernizarea sistemului fiscal

Marcel Ciolacu Data actualizării: Data publicării:
Președintele PSD Marcel Ciolacu. Foto: INQUAM Photos/ Ilona Andrei

Suntem într-un moment în care trebuie să luăm decizii fundamentale despre modernizarea unui cadru fiscal care, după cum arată toate datele, nu mai corespunde provocărilor perioadei în care trăim. Teoretic, avem o cotă unică de impozitare a veniturilor, dar realitatea ne arată de fapt un ansamblu fiscal în care operăm cu multe cote diferite. Avem 1% impozit pe veniturile de la bursă. Avem tot 1% pe veniturile microîntreprinderilor, însă o cotă de 3% în cazul celor fără angajați. Avem apoi 5% impozit pe dividende. Și, în fine, există cota de 10% impozit pe venit așa-zis generală. Însă, pe lângă aceste exemple, au apărut nenumărate alte excepții, astfel că s-a ajuns să taxăm cu doar 1% câștigurile din jocuri de noroc în limita a 66 de mii de lei!

De fapt, adevărul crud este că, de mai multă vreme, cota unică de impozitare a devenit o formă goală de conținutul ei firesc. S-a transformat într-un mutant care a generat un ansamblu haotic de scutiri, derogări și alte asemenea subterfugii fiscale. S-a născut, astfel, un mecanism pervers și discriminatoriu, prin care sunt favorizați cel care câștigă foarte mult spre excepțional, în vreme ce angajatul obișnuit, care trăiește din muncă, este taxat lunar cu peste 45% din salariu.

Sistemul fiscal românesc a ajuns să semene cu indulgențele Papale din Evul Mediu

Practic, sistemul fiscal românesc a ajuns să semene mai degrabă cu felul în care Papa vindea indulgențe în Evul Mediu! Cine a avut putere de convingere mai mare într-o anumită guvernare a primit indulgențe fiscale. Cine nu, adică mai ales cei cu salarii mici și medii, sunt condamnați să plătească o cotă de impozitare a muncii devenită tot mai greu de suportat.

Aceasta este realitatea pe baza căreia PSD a propus celorlalți parteneri de guvernare, încă de la finalul anului trecut, o dezbatere sinceră despre noile principii și valori care să stea la baza modernizării sistemului fiscal. Mai ales în ultimele luni s-a constatat că necesitatea reformării cadrului fiscal nu este vreun moft al PSD. Iată un citat relevant: “măsurile ar trebui să includă o reformă fiscală ambițioasă pentru a se asigura că fiecare își plătește partea în mod echitabil.” Nu este o frază scrisă de vreun economist al PSD sau de vreun alt om de stânga, deși poate așa sună! O spune chiar misiunea Fondului Monetar Internațional în România și cred că nu ii bănuiește cineva pe experții FMI de afinități cu social-democrația...

Iată și ce spune și un fost șef al Consiliului Fiscal, care nu a cruțat deloc PSD de-a lungul timpului: “sistemul de taxare regresiv de astăzi trebuie amendat. Foarte multe venituri mari si foarte mari au impozite mai mici decât veniturile din salarii!” Este cuvânt cu cuvânt ceea ce susține azi PSD! Exact din cauza acestor anomalii între cele mai mari venituri și cele mai mici venituri din România, PSD consideră că noul model fiscal trebuie să aibă la bază principiile de SOLIDARITATE și ECHITATE între contribuabili.

Și vreau să dau doar câteva exemple concrete de inechitate socială și fiscală:

- este inechitabil ca în această perioadă de creșteri de prețuri la alimente și la energie cei care au venituri supradimensionate să se bucure de același regim fiscal aplicat celor care se zbat în sărăcie severă;

- este inechitabil că o firmă de bricolaj românească plătește impozit pe profit de peste 3% din cifra de afaceri, în timp ce o firmă multinațională de bricolaj plătește mai puțin 0,5% din cifra de afaceri;

- este inechitabil să plătești pentru un apartament de 100 de metri pătrați în Primăverii, care valorează aproape un milion de euro, același impozit ca pe un apartament de bloc în Bucureștii Noi, care are o valoare de aproape zece ori mai mică!

Iar inegalitatea este un simptom al unor probleme mult mai mari, fiindcă utilizarea unui sistem fiscal învechit și regresiv nu ne-a permis investiții adecvate care să ofere oportunități egale familiilor din această țară în a beneficia de servicii sociale fundamentale, precum educația și sănătatea.

Este însă și mai mult de atât! Inițiativa de a reforma sistemul nostru învechit de colectare a impozitelor nu se referă strict la taxare. În viziunea PSD, reformarea cadrului fiscal este un instrument care trebuie să contribuie la o creștere economică mai puternică, la crearea de locuri de muncă și la o mai mare egalitate a veniturilor. Noul model fiscal trebuie să susțină continuarea măsurilor de STIMULARE ECONOMICĂ pentru a genera dezvoltare și creșterea nivelului de trai.

Sistemul nostru fiscal actual este disfuncțional, depășit și total inadecvat. Dacă vrem să ne dezvoltăm potențialul, avem nevoie de un sistem fiscal care să ne avanseze și să construiască pentru viitor și care să nu fie blocat în status quo-ul din care pierdem toți. Nu mai putem trăi in trecut! Nu putem depăși provocările economice actuale păstrând cel mai inegal și inechitabil sistem fiscal din UE! Trebuie să se schimbe ceva, fiindcă a face același lucru iar și iar și a aștepta rezultate diferite este efectiv definiția nebuniei.

PSD a propus mai multe măsuri concrete partenerilor de coaliție pentru modernizarea Codului Fiscal. O mare parte au fost acceptate și mă bucur că ne-am înțeles și pe ideea deducerilor pentru angajații aflați la limita salariului minim. Ne vom bate în continuare pentru principiile și valorile în care credem, chiar cu riscul de a deranja anumiți lideri politici.

Credem în SOLIDARITATE! Asta înseamnă ca cei care câștigă foarte mult să contribuie mai mult la buget pentru a-i sprijini pe cei vulnerabili în fața inflației. Iar Solidaritatea trebuie aplicată și între angajați și angajatori! Este nevoie de un echilibru just între impozitarea veniturilor obținute de angajați din muncă și a veniturilor obținute de angajatori, din capital.

Credem în ECHITATE SOCIALĂ! Credem ca regimul fiscal trebuie stabilit în funcție de posibilitatea fiecăruia de a contribui la bugetul de stat. De aceea am propus sistemul de deduceri pentru cei cu venituri mici și de aceea dorim supraimpozitare pentru cei cu venituri supradimensionate și averi mari - vile scumpe, limuzine, bărci și alte obiecte de lux.

Credem în necesitatea unui PARTENERIAT cu marile companii care fac bani buni în România, prin care acestea să fie solidare în aceste momente dificile, pentru a susține sistemele esențiale din țara noastră, respectiv Sănătatea și Educația. Țelul final este, evident introducerea unui sistem de impozitare progresivă, însă știm că asta nu se poate realiza peste noapte, ci este un obiectiv care trebuie sincronizat cu procesul de digitalizare a Fiscului. Însă ținta noastră nu este creșterea impozitelor, ci crearea unei economii mai corecte, mai echilibrate și mai moderne.

Aceasta este viziunea noastră pentru un sistem fiscal care să ofere șanse egale și echitate pentru români și să ne mențină în siguranță, siguri și competitivi în străinătate. Ne propunem să minimizăm perturbările economice, să maximizăm egalitatea veniturilor, să îmbunătățim calitatea vieții oamenilor. Și nu cred că sunt cuvinte mari, dar un sistem fiscal modern este și o șansă uriașă de a avea un control mai bun asupra destinului nostru ca stat.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Marcel Ciolacu despre plecarea de la șefia PSD dacă nu intră în turul doi al prezidențialelor

Dezvăluiri privind un nou zbor privat Nordis care l-a avut la bord pe Marcel Ciolacu. Unde a fost liderul PSD

Ciolacu: „Sunt încrezător că România va reuşi o aderare completă la Schengen până la finalul anului”

Ultima explicație a lui Ciolacu în cazul zborului cu avionul privat Nordis: „Eu cu fiul meu am vrut și noi să avem o aroganță”

Partenerii noștri