Live

Cum schimbă masacrul de la al-Ahli strategia de război a Israelului

Liliana Ruse Data actualizării: Data publicării:

Masacrul de la spitalul al-Ahli din orașul Gaza a șters disensiunile din lumea arabă, care a condamnat unanim atacul Israelului, fără să aștepte explicații sau dovezi privind vinovăția armatei israeliene. Proteste de amploare, la câteva ore după atac, au început spontan în Cisiordania, la Aman, Beirut, Bagdad, Rabat, Ankara, Istanbul și în Taz (Yemen). Mii de oameni au ieșit în stradă uniți de ura fără granițe față de Israel.

Și liderii statelor arabe să blameze guvernul Netanyahu. Mahmoud Abbas, președintele palestinian, a calificat incidentul drept “o crimă odioasă de război”. Liderul egiptean Abdel Fatah el-Sisi a condamnat “bombardamentul israelian”, pe care l-a denumit “o încălcare clară a legislației internaționale”. Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a susținut că sutele de palestinieni fără apărare sunt victimele unui atac aerian israelian. Președinția Siriei a vorbit despre “unul dintre cele mai mai atroce și sângeroase masacre împotriva umanității”. Arabia Saudită a folosit termeni similari – “crimă atroce”, iar Emiratele Arabe Unite, alături de Rusia, au solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. Regele Abdullah al Iordaniei a descris distrugerea spitalului drept “o crimă de război”.

De cealaltă parte, Israelul a negat că ar fi lovit spitalul, iar premierul Netanyahu i-a acuzat pe “teroriștii barbari” din Jihadul Islamic pentru racheta care a lovit al-Ahli. IDF a prezentat ca dovezi atât imagini cu locul exploziei, cât și înregistrări ale unor convorbiri dintre doi membri Hamas, care susțin teoria unei lansări de rachetă ratate.

În ciuda negării vehemente, Israelul este în cea mai delicată situație de la începutul războiului cu Hamas. După atacul terorist din 7 octombrie, suportul lumii occidentale pentru Israel a fost unanim. Îngrijorările pentru riposta disproporționată a armatei israeliene au fost transmise doar în convorbirile diplomatice. Atât Secretarul de Stat Anthony Blinken, cât și președintele Joe Biden l-au avertizat pe Benjamin Netanyahu că, odată cu apariția imaginilor cu bombardamente și victime civile în rândul palestinienilor, opinia publică se va întoarce, treptat, împotriva Israelului. În analiza oficialilor de la Washington, cu două zile înainte de atacul asupra Al-Ahli, marșurile din capitalele occidentale și protestele din campusurile unor universități americane erau indiciul pentru schimbarea trendului în simpatia populației occidentale.

Implicațiile politice ale masacrului de la al-Alhi au apărut rapid. Mahmoud Abbas și-a anulat deplasarea în Iordania, unde urma să se întâlnească cu Joe Biden, el-Sisi pentru a găsi o soluție pentru milioanele de palestinieni din Gaza captivi în Gaza. Imediat, ministrul iordanian de Externe, Ayman Safadi, a anunțat anularea summit-ului, până când “toate părțile vor conveni să oprească războiul și masacrele împotriva palestinienilor”, acuzând Israelul că împinge regiunea în pragul prăpastiei. Sosit în Israel, Joe Biden a fost nevoit să găsească o soluție diplomatică rapidă, prin care să discute individual cu toate cele trei părți implicate. Simbolistica sosirii la Tel Aviv – îmbrățișările cu Netanyahu și cu președintele Isaac Herzog – a iritat deja lumea arabă, căreia i-a confirmat susținerea oarbă pentru Israel din partea Statelor Unite.

Dovezile furnizate de Israel cu privire la adevăratul atacator de la spitalul al-Ahli nu au făcut decât să întărească bias-ul privitor la conflictul de decenii din Orientul Mijlocii. Dușmanii Israelului acuză guvernul de minciună, țările arabe și musulmane cred în nevinovăția palestinienilor, inclusiv a organizațiilor teroriste din Gaza. Drama a fost folosită ca propaganda de ambele părți, pentru demonizarea adversarului. Incidentul va rămâne nelămurit, iar fiecare dintre tabere va rămâne cu adevărul ei.

Pentru Israel, sutele de morți și răniți de la al-Ahli face din intervenția în Gaza una dintre cele mai grele misiuni de război din istoria sa.

Armata trebuie să dea dovadă de control al forței folosite, să evite un număr mare de victime printre civili și să distrugă Hamas. Orice acțiune, chiar și din eroare, soldată cu un număr mare de morți și răniți va așeza cruzimea Israelului pe același palier cu teroarea și băile de sânge provocate de organizațiile teroriste.

Joe Biden a relatat, la Tel Aviv, o discuție din urmă cu decenii avută cu Golda Meir. Meir, un lider politic cu viziune, i-a dezvăluit arma secretă a Israelului: “Noi, evreii, nu avem unde să plecăm”. De data aceasta, Israelul nu e amenințat cu distrugerea. Cetățenii săi au unde să rămână – în țara lor. Ce se decide acum e modul în care vor trăi: în liniște, siguranță și prosperitate sau în frică și teroare permanentă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Cum au încercat consilierii lui Joe Biden să ascundă declinul mintal al președintelui SUA

Rusia anunță că Ucraina a lansat zece rachete occidentale asupra sa. Care a fost ținta atacului

Casa Albă spune că Trump trebuie să mențină progresele făcute de Biden cu China în reducerea deceselor din cauza fentanilului în SUA

Partenerii noștri