Cinci lucruri despre Ciucă pe care nimeni nu le spune deși ar cam fi cazul
Sursă de meme-uri cazone în aceste zile, Nicolae Ciucă este noua propunere de premier de la care se așteaptă un Guvern.
În general (și în civil) se strâmbă din nas că omul e militar, însușire care brusc a ajuns un defect. Listate mai jos, câteva gânduri care nu au făcut armata, dar au înțeles-o.
1. “Proaspăt” nu pare a fi un atribut convenabil atunci când vorbim despre funcția de prim-ministru. Intuitiv, am aprecia că un premier ar trebui să fie genul de persoană trecută prin multe, care a văzut multe și a trăit multe cât să se poată așeza credibil în capul mesei. Absolut corect. Dar dacă ne gândim la atributul “proaspăt intrat în politică” lucrurile par dintr-o dată altfel. Nicolae Ciucă a intrat în viața publică abia după încheierea unei cariere dificile și încununate de succes. Fără datorii la baroni locali, fără istoric de amoruri politice nepotrivite, fără broaște înghițite din rațiuni de partid. Ceea ce îl face o pasăre rară.
2. Deși “biban” în politică, dl Ciucă este versat în a lucra cu oameni de toate calibrele. Fenta comună este că s-a obișnuit să dea doar ordine care să și fie executate întocmai și la timp. Realitatea este însă că, în mare parte din carieră, dl Ciucă a lucrat în formatul unei coaliții internaționale, populată exclusiv cu genul de militari cu personalitate care, la rândul lor, așteaptă să dea doar ordine care să fie executate întocmai și la timp. În special, dl Ciucă a învățat pragmatism de la comandanți militari americani, pe care îi și admiră deschis. Putem așadar să îl bănuim și de o oarecare flexibilitate administrativă antrenată îndelung.
3. “Militarii planifică non-stop” este exprimarea pe scurt a doctrinei NATO de planificare, iar dl Ciucă este, civil vorbind, fanul ei numărul unu. Ne putem aștepta ca imediat ce se va instala la palatul Victoria să se apuce de pregătit reacția statului român în fața valului cinci, chiar în timpul gestionării valului patru.
4. Deși dl Cîțu a dovedit pragmatism în momente grele, lucru care nu e întâlnit la mulți politicieni în cv-ul politic, militarii sunt definiția eficienței în relația stimul-reacție. Ei așteaptă ca atunci când transmit ceva acel lucru să se întâmple. Ba chiar au și ciudata educație de a verifica periodic dacă lucrul chiar progresează. Costumele fine ar numi asta follow-up și trebuie să recunoaștem că nu ne-ar prisosi deloc într-un Guvern.
5. Și la final una care poate genera ceva supărări, mai ales în interiorul forțelor politice cu program de lucru “flexibil”. Dl Ciucă are ceea ce se numește etică a muncii, destul de comună printre militarii de succes și fără de care nu te poți așeza în fruntea unor oameni pe care să îi conduci în război de-adevăratelea. Dl Ciucă va avea mult de muncă pe multiple fronturi, lucru cu care este obișnuit și s-ar putea să îi placă. Astăzi i-am spune multitasking și, dacă ne uităm pe fereastră, vedem că ar fi nevoie.
Susținut de forțe politice oneste, s-ar putea ca în cele din urmă să ne placă dl Ciucă și calitățile sale de militar. Unele mult mai subtile decât disciplina de fier cu care este creditat în prezent.
România are șanse să evolueze mai bine la toate aparatele, iar PNL să depășească faza în care trebuie să stingă incendii puse de partenerii de coaliție.
Militar vorbind, PNL va trebui să țină mai multe fronturi concomitent, într-o alianță politică de la care, mai ales acum, oamenii așteaptă să revenim la normal, pe timp de pace.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News