Live

Câte ruble face o politică bună?

George Tuță Data publicării:
George Tuță, deputat PNL

Un distins coleg acum retras în discreție și cărți, dl Bela Marko, spunea într-un interviu deunăzi că cea mai mare amenințare la adresa unei națiuni este o guvernare insuficient raportată la nevoile de bunăstare ale unui popor. Traduc, pentru că îmi place să mă raportez pozitiv la fapte, că o guvernare bună este unul dintre cele mai bune sisteme defensive pe care un stat le poate avea în fața unei amenințări grave, izvorâte din noroaiele radioactive ale totalitarismului.

O societate bine guvernată se bazează pe cetățeni educați și informați și, pe cale de consecință, mult mai greu de prostit de propagandă și fantezii aurifere. Un popor prosper va dori natural să își păstreze stilul de viață, valorile și liniștea și va fi dispus să lupte pentru acestea în momentul în care o forță exterioară va lansa tiruri de artilerie și minciuni.

Vedem în Rusia de azi, cu o apăsătoare amărăciune, că sancțiunile fără precedent impuse de Occident invadatorului cu nostalgii sovietice nu îl îngenunchează atât de repede cum am spera. Ba, mai catastrofal și contraintuitiv, popularitatea dlui Putin crește la cote la care nicio forță politică din lumea democratică nu va putea niciodată spera. În jur de 83%. Pentru că societatea federală rusă, dincolo de cosmopolitele Moscova și Sankt Petersburg, este profund ruralizată, slab educată și ținută deliberat în afara accesului la ceea ce numim bună guvernare. Să fim serioși, câți dintre cititori au auzit până recent de Tuva, Buryatia, Chuvasia, Khakassia sau Kabardino-Balkaria?

Departe de centrul poleit cu sirene și iahturi, acolo se află popoare întregi neatinse de o bună guvernare, comunități în care rubla, bună sau proastă, e valoarea unică. Nu întâmplător, măreața armată de carton își extrage de aici majoritatea soldaților transformați în carne de tun în noroaiele primăverii ucrainene. Departe de educație, de acces la informație și finanțe, milioane de oameni din fostul imperiu actuală federație ajung să sprijine pe un pungă de ruble un regim denumit inspirat “o benzinărie de mafioți”. Dacă adăugăm și tăierea tuturor surselor de informație alternativă și asezonăm și cu o acerbă propagandă nostalgic-imperialistă obținem răspunsuri utile la întrebări persistente.

Și mai obținem ceva. Sentimentul profund că o bună guvernare, bazată pe o politică inovativă, inclusivă și liberală ne poate ține departe de pericolele alunecării către ignoranță și, mai grav, către autocrație.

Din fericire, anturajul de azi ne ajută să ne păstrăm cu capul pe umeri. NATO și UE sunt depozitare de valori corecte, de umanitate, prosperitate și respect pentru viață.

Depinde doar de noi și de alegerile noastre politice să ne păstrăm departe de tendințele amețit-suveraniste și apăsat ruso-admiratoare, de tentațiile ieftine promovate de forțe guralive și imature care nu înțeleg că în aceste momente se joacă pe multe ruble mult mai mult decât soarta Ucrainei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Unul dintre cei mai mari producători de îmbrăcăminte din Rusia mută producția în Bangladesh și Vietnam

Negocieri secrete între noii lideri ai Siriei și Kremlin. Ce vor rebelii sirieni de la Putin ca Rusia să își păstreze bazele militare

Ce a urmărit Ucraina prin uciderea lui Igor Kirillov. Mark Galeotti: „Există o consternare reprimată, dar larg răspândită”

O rețea de agenți ruși a fost destructurată de SBU. Spionii aveau ca misiune detectarea aerodromurilor care adăpostesc avioanele F-16

Partenerii noștri